02:44 17 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.54
 • USD17.17
 • RUB0.26
 • RON4.17
 • UAH0.61
  In this July 7,1995 file photo, Shoko Asahara, the guru of doomsday cult Aum Shinri Kyo, is driven away from the Tokyo District Court to the Metropolitan Police headquarters after a ten-day extension of his detention was approved in Tokyo. The release of sarin gas into the Tokyo subways by the doomsday cult killed 13 people. The March 20, 1995, attack shattered a sense of safety in daily life.

  Știrea nopții: celebru terorist, executat prin spânzurare, după 23 de ani de detenție!

  © AP Photo / Shizuo Kambayashi
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  92440

  Este prima din cele 13 execuții prin spânzurare - vinovații sunt acuzați de zeci de crime și afectarea sănătății a mii de persoane din mai multe țări.

  BUCUREȘTI, 6 iul — Sputnik, Evan Răutu. În martie 1995, lumea întreagă era îngrozită de un act de terorism nemaivăzut: metroul din Tokyo a fost invadat de un gaz neurotoxic, Sarin, o armă chimică creată de Gernamia hitlerită.

  Rezultatul a fost catastrofal: 13 morți și peste 6200 de persoane afectate de gazul neurotoxic.

  Vinovată de atentate a fost secta "Aum", sau "Aum Shinri Kyo" — Adevărul Suprem Aum — una dintre formele de misticism apocaliptic din curentul New Age. Secta a fost înființată de Shoko Asahara, pe numele real Chizuo Matsumoto.

  Asahara a fost arestat în 1995 iar de atunci se află în detenție. Azi noapte, Ashara a fost executat prin spânzurare. Avea 63 de ani.

  A police officer walks near a wanted poster of former Aum Shinrikyo cult member Katsuya Takahashi displayed at the metropolitan police department in Tokyo. File photo
  © AP Photo / Itsuo Inouye
  A police officer walks near a wanted poster of former Aum Shinrikyo cult member Katsuya Takahashi displayed at the metropolitan police department in Tokyo

  Aceasta a fost prima execuție, justiția niponă condamnând la moarte tot prin spânzurare încă 12 membri ai sectei lui Asahara. După atatcul de la metrou, în Japonia s-a dezlănțuit o adevărată vânătoare împotriva acestei secte teroriste, apoape 200 de membri fiind arestați.

  De menționat că secta Aum a fost vinovată și de alte atacuri în afară de cel de la metrou. Cel mai cunoscut este cel din iunie 1994, de la prefectura din Nagano, soldat cu 8 morți. La rândul său, Asahara a fost găsit vinovat de uciderea, în 1989, a soției unui judecător și a copilului acestuia în vâstă de doar un an.

  Asahara, pe numele adevărat Chizuo Matsumoto, fondatorul sectei teroriste japoneze Aum Shinri Kyo
  © Sputnik /
  Asahara, pe numele adevărat Chizuo Matsumoto, fondatorul sectei teroriste japoneze Aum Shinri Kyo

  În "concepția" promovată de guru Asahara, justificarea crimelor era… salvarea sufletelor — nu numai al victimei, ci și al ucigașului! Înființată în 1980, Aum a atins, la apogeu, un număr de câteva mii de membri, majoritatea în Japonia, dar și cu ramificații în SUA și Canada — iar după 1991 și în Rusia. În toate aceste țări, secta a fost declarată teroristă scrie Russia Today.

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei