11:17 14 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.32
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.74
  Spionaj

  Securitatea chineză, tot încercând să racoleze deputați ai Bundestagului

  © CC0 / Pixabay / TheDigitalArtist
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  158 0 0

  Serviciile secrete chineze, prin intermediul unei rețele de socializare, i-au propus legislatorului german o formulă de colaborare discretă.

  BUCUREȘTI, 6 iul — Sputnik. Un agent chinez a încerca în vara anului 2016 să racoleze prin internet un deputat al Bundestagului, propunându-i 30 mii euro pentru elaborarea unor materiale analitice, a anunțat vineri ziarul Süddeutsche Zeitung cu referire la propriile surse.

  Potrivit publicației, agentul chinez, care s-a prezentat drept un manager cu numele Jason Wang, l-a contactat pe deputatul fracțiunii CDU/CSU prin intermediul rețelei de socializare LinkedIn, lăudând analizeze deputatului. Profilul din rețeaua de socializare crea impresii bune despre solicitant, acesta avea în lista de prieteni alți politicieni și experți germani.

  Deputatul s-a arătat interest de propunerea lui Wang și continua să converseze cu el. Era vorba de probleme de politica externă, apoi au urmat întrebări legate de situația internă, de anumite detalii delicate. Discuția a intrat în vizorul serviciului de contraspionaj din Germania (BfV, Oficiul Federal pentru Protecția Constituției) care a prevenit deputatul despre existența unei amenințări.

  Publicația anunță și despre un caz în care agenții chinezi au reușit să racoleze un alt deputat. Acesta a purtat discuții, efectuând chiar și câteva vizite la Bejjing. Parlamentarul german ar fi primit o sumă de 10 mii de euro pentru materialele analitice expediate chinezilor.

  Ziarul menționează că cel puțin 500 de profiluri false pe LinkedIn au fost create la comanda Ministerului Securității de Stat din Beijing cu scopul racolării oficialilor germani. Spionii încearcă să convingă oficialii germani să viziteze China pentru a găsi un prilej de a le instala în telefoanele mobile și computere virusuri destinate spionajului.

  Șeful serviciului german de contraspionaj, Hans-Georg Maaßen, a declarat că astăzi spionajul politic chinez devine tot mai agresiv. Acesta a avertizat că serviciile chineze încearcă să pătrundă în parlament, ministere și alte structuri ale statului. Ziarul afirmă, făcând referință la oficiul cancelarului german, că spionii chinezi sunt mai periculoși decât cei ruși, din momentul în care China încearcă să dobândească o influență pe un termen lung.

  Tematic

  E timpul să profităm. A început războiul comercial SUA-China, Hai România!
  Dolarul american se va prăbuși complet din cauza războiului comercial cu China
  Război comercial: China pune ultimatum SUA
  Cum China transformă Africa într-o „nouă fabrică a lumii”
  China lucrează intens la elaborarea armelor nucleare de o nouă generație
  Putin, despre caracterul cooperării între Rusia și China
  China dă lovitura: Scoate pe piață cea mai mare aeronavă-amfibie din lume. VIDEO
  Bogaţii lumii, în panică. "Noroc că există China, Trump nu ajută"
  China către SUA: vedeți-vă de propriile voastre probleme
  Vești excelente din China pentru Viorica Dăncilă! Și pentru România
  Tagurile:
  LinkedIn, racolare, agent, deputat, Securitatea, Beijing, China, Germania


  Știrile Zilei