03:12 13 Mai 2021
În direct
 • EUR21.53
 • USD17.76
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (680)
  108510

  Cele 27 de țări membre ale UE, cu excepția Marii Britanii, au fost avertizate de Comisia Europeană să fie pregătite în legătură cu posibilitatea de a nu se ajunge la un acord cu Londra privind Brexit-ul.

  BUCUREȘTI, 19 iul — Sputnik. În timp ministru britanic pentru Brexit, Dominic Raab, întreprinde prima sa vizită la Bruxelles, se așteaptă să fie publicat un document care avertizează în legătură cu posibilitatea unor cozi lungi de aşteptare la frontiere şi în porturi, perturbări în transportul aerian şi noi restricţii privind transferul de date, transmite Agerpres, cu referire la Press Association.

  „Se aşteaptă ca documentul să avertizeze că trebuie intensificate imediat pregătirile la toate nivelurile, pentru a include toate consecinţele posibile, enumerând potenţiale probleme în domenii precum frontierele, transportul, datele şi circulaţia medicamentelor”, notează sursa citată.

  Aproximativ 70 de ''note tehnice'' vor defini ceea ce li se va cere cetăţenilor şi firmelor dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană în martie 2019 fără un acord privind retragerea sa din blocul comunitar, a declarat premierul britanic Theresa May în Comisia pentru relaţia cu Camera Comunelor.

  Convorbirile lui Dominic Raab cu negociatorul-şef al UE privind Brexit-ul, Michel Barnier, survin în timp ce guvernul încearcă să-şi menţină strategia de retragere din UE după două săptămâni de turbulenţe, inclusiv demisia predecesorului său David Davis, în semn de protest faţă de compromisul cabinetului premierului Theresa May privind obiectivele retragerii din blocul comunitar.

  În același timp, Chris Patten, fost membru al cabinetului conservator, prezice că s-ar putea ca în toamnă să aibă loc alegeri generale de urgenţă în legătură cu Brexit-ul.

  ''Este perfect posibil ca în această toamnă şi la iarnă să fim în situaţia ca parlamentul să nu poată merge înainte, să nu poată da înapoi, să nu poată să se mişte într-o parte, şi să ne confruntăm cu haos şi să ne prăbuşim din Uniunea Europeană'', a declarat Lordul Patten la BBC, citat de Agerpres.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (680)

  Tematic

  Guvernul May pune punct pe un al doilea referendum BREXIT
  Trump promite să "ucidă" acordurile comerciale SUA-UK dacă May continuă cu "soft" Brexit
  Planul post-Brexit a fost dezvăluit. Ce conţine Cartea Albă privind retragerea UK din UE
  Cabinetul britanic intensifică pregătirile pentru un Brexit fără acord
  Criza politică din Marea Britanie - se schimbă direcţia Brexit. Un nou referendum
  Un eurosceptic a fost numit în funcția de ministru pentru Brexit
  Brexit: cine va câştiga şi cine va pierde. Estimare pe termen lung
  Liderii UE și-au exprimat poziția comună față de Brexit. Ce i se cere Londrei

  Știrile Zilei