15:23 02 Martie 2021
În direct
 • EUR21.04
 • USD17.47
 • RUB0.24
 • RON4.32
 • UAH0.62
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Întâlnirea Putin - Trump la Helsinki (2018) (73)
  42220

  Presa americană a anunțat că în mingea dăruită de Vladimir Putin lui Donald Trump a fost găsit un microcip. Compania Adidas afirmă că acesta este unul strict publicitar.

  BUCUREȘTI, 26 iul — Sputnik. Presa americană a anunțat despre identificarea a unui "emițător" în mingea dăruită de președintele Rusiei, Vladimir Putin, liderului SUA, Donald Trump, în timpul summitului Helsinki. În același timp, se menționează că nu este vorba de un dispozitiv de spionaj, ci de un microcip care permite conectarea mingii cu alte dispozitive electronice.

  Potrivit companiei Adidas, microcipul permite colectarea informațiilor despre produs și despre ultimele informații legate de fotbal.

  În același timp agenția Bloomberg a menționat că Adidas a refuzat să răspundă dacă emițătorul "poate deveni un mijloc de atacuri cibernetice din partea Rusiei".

  Producătorul mingii a subliniat că „parametrii codificați ai microcipului nu pot fi eliminați sau rescriși".

  Compania Adidas a explicat într-un anunț oficial că toate mingile fabricate pentru Cupa Mondială 2018 utilizează tehnologia NFC (Near Field Communication). O aplicație specială instalată pe smartphone citește codul și oferă acces la videoclipuri, la concursuri pentru fani și la alte materiale similare. Microcipul este unul pasiv, adică nu transmite nici o informație, și are o rază de acțiune extrem de mică — pentru a utiliza softul, smartphone-ul trebuie apropiat de minge. Microcipul a fost instalat în scopuri strict publicitare. Spre exemplu, oferă posibilitatea clientului unui magazin să afle detalii despre produs.

  Anterior, presa americană, cu trimitere la directorul Serviciilor Naționale de Informații, a scris că mingea înmânată de Putin „a fost examinată foarte examinat minuțios".

  Senatorul american Lindsey Graham ceruse verificarea cadoului oferit de președintele rus pe obiectul existenței unor dispozitive de interceptare.

  „Aș verifica dacă această minge de fotbal nu are ascunse dispozitive de interceptare și nu aș permite aducerea ei în Casa Albă", a scris Graham în Twitter.

  De altfel, pe logoul mingii produse de Adidas se conținea o avertizare în care se menționează că obiectul conține un microcip.

  Тема:
  Întâlnirea Putin - Trump la Helsinki (2018) (73)

  Tematic

  Pompeo a explicat de ce discuțiile Putin-Trump vor rămâne secrete
  Ce NU a înțeles România din întâlnirea Putin-Trump
  Trump și Putin: Două chipuri care, pe coperta revistei TIME, au devenit unul singur. VIDEO
  Trump l-a invitat pe Putin la Washington
  Țvic: În urma negocierilor dintre Putin și Trump, pentru Siria a apărut o speranță
  Berlinul a apreciat summitul Putin-Trump de la Helsinki
  Ce se va întâmpla pe scena internațională după întâlnirea Putin-Trump
  Tagurile:
  Near Field Communication, Cupa Mondială 2018, mingea, microcip, Adidas, Lindsey Graham, Donald Trump, Vladimir Putin, Rusia, SUA

  Știrile Zilei