21:30 21 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.55
 • RUB0.29
 • RON4.07
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  46880

  Liderii statelor BRICS au adoptat o declarație finală a summitului de la Johannesburg, Africa de Sud, în care își reconfirmă atașamentul față de principiile democratice, respectului reciproc, egalității statelor suverane, precum și a cooperării durabile și atotcuprinzătoare.

  BUCUREȘTI, 26 iul — Sputnik. Liderii statelor BRICS au adoptat o declarație comună la summitul de la Johannesburg.

  Documentul a fost semnat de președintele Rusiei, Vladimir Putin, președintele Chinei, Xi Jinping, prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, președintele Braziliei, Michel Temer, și gazda evenimentului, liderul Africii de Sud, Cyril Ramaphosa.

  Deviza summitului este "BRICS în Africa: cooperarea cu statele în curs de dezvoltare pentru atingerea unei creșteri incluzive în epoca celei de-a patra revoluții industriale".

  Potrivit materialelor informaționale dedicate celui de-al zecelea summit BRICS, printre prioritățile președinției în anul 2018 Africa de Sud a desemnat crearea unui grup de lucru pentru problemele de menținere a păcii. Pretoria reiese din faptul că stabilirea unui mecanism permanent al BRICS pentru misiuni de pace va permite apropierea abordările celor cinci state în această problem și va contribui la elaborarea a unor platforme internaționale, în primul rând, în cadrul ONU.

  În declarația adoptată de statele BRICS își confirmă atașamentul față de principiile democratice, respectului reciproc, egalității statelor suverane, precum și a cooperării durabile și atotcuprinzătoare.

  În afară de aceasta, președinția Africii de Sud se concentrează pe sarcinile instituționalizare, consolidare și sporire a eficienței mecanismelor existente în cadrul grupului.

  Principala inovație a Pretoriei este propunerea de intensificare a cooperării între cele cinci state în utilizarea beneficiilor celei de-a patra revoluție industrial, inclusive cu scopul depășirii decalajului în domeniul digital și tehnologic între țările dezvoltare și cele în curs de dezvoltare.

  Tematic

  Împotriva unei lumi unipolare: șapte întrebări despre BRICS
  Putin pleacă la summit BRICS din Africa de Sud. Cu cine se va întâlni
  Statele BRICS vor avea o politică comună în securitatea informațională
  Putin participă la summitul BRICS din China
  Banca de Dezvoltare BRICS, implicată în proiecte în Rusia
  România, interesată de BRICS și de o cooperare militară cu Brazilia
  Miniștrii de Externe ai statelor BRICS se vor întâlni la Beijing
  Liderii BRICS au adoptat o declarație comună
  BRICS ar putea renunța la dolar, dar cu "consecințe geopolitice dramatice"
  Vladimir Putin este așteptat la summitul G20 din China, dar și alți lideri BRICS
  Tagurile:
  revoluția industrială, declarația finală, BRICS, Cyril Ramaphosa, Michel Temer, Narendra Modi, Xi Jinping, Vladimir Putin, Africa de Sud, India, China, Brazilia, Rusia


  Știrile Zilei