12:01 18 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.41
 • USD18.20
 • RUB0.28
 • RON4.32
 • UAH0.69
  Carles Puigdemont

  Naționaliștii din Belgia vor să-l înainteze pe Puigdemont la europarlamentare

  © REUTERS / Albert Gea
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Alegerile europarlamentare 2019 (183)
  101 0 0

  Formațiunea naționalistă flamandă din Belgia, N-VA, vrea să-l vadă pe fostul lider catalan, Carles Puigdemont, pe listele ei electorale în alegerile pentru Parlamentul European.

  BUCUREȘTI, 3 aug — Sputnik. Mai mulți membri ai partidului naționalist Alianța Liberă Flamandă (N-VA), care face parte de coaliția de guvernare din Blegia, și-ar dori să-l vadă pe fostul lider al Cataloniei, Carles Puigdemont, pe lista electorală pentru alegerile europarlamentare din mai 2019.

  Potrivit companiei de televiziune și radio RTBF, formațiunea naționaliștilor flamanzi nu a luat o decizie în acest sens, însă încearcă să afle în ce măsură Puigdemont este interesat de această idee.

  "O astfel de manevră va permite N-VA să sublinieze dorința Flandrei (regiune a Belgiei, vorbitoare de limba olandeză — n.r.) de a obține independența", menționează RTBF.

  În opinia experților, includerea lui Puigdemont în listele electorale ale N-VA este posibilă din punct de vedere legal, deoarece cetățenii UE pot participa în alegeri și în alte state-membre ale comunității europene.

  Sosit sâmbătă la Bruxelles din Germania, unde a fost nevoit să se afle aproximativ patru luni, Puigdemont a declarat că își va continua activitatea politică în numele cererii legitime a catalanilor și a promis să obțină eliberarea prizonierilor politici din Spania, depunând toate eforturile necesare la nivel european. În același timp, el a declarat că în pofida poziției de N-VA, care susține aspirația Cataloniei spre autodeterminare, nu se va implica în "realitățile politice interne din Belgia".

  Curtea Supremă din landul german Schleswig-Holstein a decis mai devreme finalizarea procesului de extrădare a fostului șef al guvernului Cataloniei, Carles Puigdemont, care a fost reținut în Germania în luna martie a acestui an.

  Judecătorul Curții Supreme din Spania, Pablo Llarena, și-a exprimat dezacordul cu o extrădare a lui Puigdemont în baza unei acuzații de deturnare a banilor publici, pentru că acuzația principală înaintată în Spania fostului șef al guvernului catalan constă în organizarea unei rebeliuni, delict care se pedepsește cu închisoarea de la 15 la 25 de ani, în timp ce deturnarea banilor publici cu o valoare a prejudiciului mai mare de 250 mii euro  - până la 12 ani.

  Тема:
  Alegerile europarlamentare 2019 (183)

  Tematic

  Catalonia și-a ales în calitate de nou lider un secesionist cu vederi radicale
  Guardiola, în vizorul justiției spaniole ca fruntaș al rebeliunii catalane
  „Republica Catalană a bătut monarhia”: Puigdemont anunță victoria în alegeri
  Juncker: Ce s-a întâmplat în Catalonia este o catastrofă
  ULTIMA ORĂ: Liderul Cataloniei riscă să fie arestat
  Liderul catalan acceptă alegerile parlamentare provocate de Madrid
  Curtea Constituțională spaniolă a anulat declarația de independență a Cataloniei
  Începe o altfel de fiestă în Catalonia. Pericol pentru Europa unită!
  Guardian: Catalonia poate aprinde mișcări de independență în Ținutul Secuiesc
  Senatul spaniol a aprobat instituirea controlului direct în Catalonia
  Tagurile:
  lista electorală, alegerile 2019, Parlamentul European, Candidat, Alianța Liberă Flamandă, N-VA, Pablo Llarena, Carles Puigdemont, Schleswig-Holstein, Flamanda, Catalonia, Belgia, Spania


  Știrile Zilei