09:05 14 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.32
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.74
  Eurofighter Typhoon

  Expert militar: Europa de Est este tratată în NATO ca un poligon militar

  © Photo : Wikipedia/Vladimir Korolkov
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  21430

  Europa de Est este tratată de principalele puteri ale NATO drept un poligon, unde poate fi tolerată orice neglijență, consideră expertul militar rus Aleksandr Jilin.

  BUCUREȘTI, 9 aug — Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a făcut glume pe seama NATO din cauza lansării din greșeală a unei rachete de către un avion spaniol în spațiul aerian al Estoniei. Expertul militar Aleksandr Jilin, în emisia radio Sputnik, și-a exprimat opinia că incidentul este destul de firesc.

  În contul Twitter al MAE rus a fost publicat un comentariu legat de incidentul lansării rachetei dintr-un avion de luptă NATO deasupra Estoniei.

  "Am prevenit că blocul militar NATO este inutil", se spune în postare.

  Marți, 8 august, un avion spaniol de luptă Eurofighter Typhoon, care intră în componența misiunii de protejare a spațiului aerian al statelor baltice, a lansat din greșeală o rachetă de tip aer-aer AIM-120 AMRAAM deasupra regiunii de Sud a Estoniei. Potrivit informațiilor preliminare, aceasta a căzut într-o regiune nepopulată a rezervației naturale Endla.

  Prim-ministrul Estoniei, Juri Ratas, a numit că incidentul este unul regretabil.

  "Incidentul neplăcut care a avut loc recent nu a provocat victime, totuși este unul regretabil", a menționat Ratas.

  Acesta a mai adăugat că misiunea NATO de protecție a spațiului aerian și forțele de apărare a țării vor investiga toate circumstanțele incidentului.

  Directorul Centrului pentru Studierea problemelor aplicate ale securității naționale, colonelul Aleksander Jilin, a declarat postului de radio Sputnik că incidentul scoate la iveală atitudinea principalelor state NATO față de Europa de Est.

  Acest incident este unul firesc. Statele Europei de Est pentru principalele puteri ale alianței reprezintă doar un soi de poligon unde pot fi desfășurate exerciții militare, să-și permită neglijențe, așa cum a fost în cazul dat. E vorba de o organizare proastă a exercițiilor. Vă asigur, niciun pilot al unei țări nu-și va permit să acționeze atât de neglijent în spațiul aerian al unor țări precum Germania, Franța, Italia. Iar în Estonia, România, Polonia se poate, pentru că pentru NATO acestea sunt niște „țări de mâna a doua". E un caz vădit de neglijență", a spus Aleksander Jilin.

  Tematic

  Estonia: alegerea președintelui țării a eșuat în cel de-al doilea tur
  Estonia ar putea avea un președinte pro-rus
  Un estonian a scos pușca când i-a surprins pe soldații NATO furând din grădină
  Soldații estonieni vor fi alungați din căzărmi de dragul militarilor NATO
  Tagurile:
  incident, avion de luptă, rachetă, Eurofighter Typhoon, NATO, Juri Ratas, Estonia, Europa de Est


  Știrile Zilei