03:16 23 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.12
 • USD17.88
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Groenland

  Avertizarea cercetătorilor: Au fost descoperite noi semne ale unei catastrofe globale

  CC0 / Pixabay / Prins Christian Sund
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  13910

  Topirea ghețarilor în Arctica, observată îndeaproape de climatologi, reprezintă unul dintre realele pericole pentru omenire, asupra cărora atrag atenția cercetătorii. Supraviețuirea urșilor polari și a focilor este pusă în primejdie.

  BUCUREȘTI, 23 aug — Sputnik, Doina Crainic. Climatologii au constatat pentru prima dată dispariția gheții vechi de secole în nordul Groenlandei, ceea ce pune în pericol supraviețuirea focilor arctice și a urșilor polari, informează portalul Science Alert, citat de Sputnik France.

  Datele obținute prin satelit arată că gheața, care acoperea altă dată o parte a Arcticii, a devenit mai fragilă și mai mobilă. La începutul lunii august, transportată de vânt, aceasta a părăsit coasta nordică a Groenlandei, fiind vizibilă acum suprafața mării în locurile pe care anterior le acoperea.

  Această mobilitate se explică prin scăderea grosimii gheții arctice. Anterior, cercetătorii au estimat că gheața arctică va rămâne intactă pentru mai mulți ani, având o grosime cuprinsă între 4 și 20 de metri. Totuși, începutul verii și un august extrem de cald au contribuit la topirea masivă a gheții.

  Aceste schimbări pun în pericol existența urșilor polari, care folosesc gheața pentru a vâna foci.

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei