03:58 14 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.52
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.72
  Matteo Salvini

  Salvini le promite “zile fripte” imigranților ilegali

  © Sputnik / Тарас Литвиненко
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Criza refugiaților (80)
  26720

  Autoritățile italiene intenționează să înăsprească politica promovată în raport cu migrația ilegală.

  BUCUREȘTI, 23 aug — Sputnik. Ministrul Afacerilor Interne al Italiei, vicepremierul Matteo Salvini, a promis o atitudine dură față de cei care sosesc ilegal în țară pe cale maritimă, după exemplul autorităților Australiei.

  Subliniind că Italia nu este o tabără pentru refugiați, cunoscutul politician a refuzat în mod categoric primirea migranților aduși luni în portul sicilian Catani de nava italiană a pazei de coastă Diciotti.

  Pe 15 august, marinarii vasului Diciotti au preluat la bord 177 de migranți care se aflau într-o barcă de cauciuc în apele teritoriale ale Maltei din Marea Mediterană. Când italienii au solicitat autorităților din Malta să autorizeze transporarea migranților în unul din porturile acestui stat insular, Valleta a răspuns cu un refuz. Ulterior, Diciotti s-a aflat timp de cinci zile în zona insulei italiene Lampeduza, așteptând decizia autorităților de la Roma și doar luni a adus refugiații în Sicilia.

  Cu toate acestea, Salvini nu a permis debarcarea migranților pe țărm și a cerut ca problema să fie rezolvată la nivel european. În seara de miercuri, autoritățile italiene au permis debarcarea a 27 de minori din rațiuni umanitare, însă ceilalți 150 de migranți maturi se află în continuare la bordul Diciotti.

  "Scopul meu este politica australiană No way. Pe Diciotti se află doar migranți ilegali. Italia nu mai este o tabără pentru refugiați a Europei. Nimeni nu va debarca de pe Diciotti fără permisiunea mea", a declarat Salvini joi într-un interviu oferit postului de radio local Rtl.

  „Am promis să asigur protecția frontierelor și a italienilor. O fac de două luni și voi continua s-o fac. Mai întâi de toate — italienii, apoi restul", a subliniat acesta.

  Anterior, Salvini a declarat că statele UE nu-și respectă obligațiile asumate de primire a migranților salvați în Marea Mediterană. Drept exemplu, acesta a oferit cazul similar care a avut loc la mijlocul lunii iunie. Atunci navele gărzii financiare ale Italiei și nava Frontex au debarcat în Sicilia 450 de migranți, după ce șase state ale UE: Germania, Franța, Portugalia, Spania, Irlanda și Malta, au căzut de acord să-i primească. Totuși, în cele din urmă doar Parisul s-a ținut de cuvânt.

  Acțiunile lui Salvini în situația din jurul vasului Diciotti au fost susținute de prim-ministrul Italiei, Giuseppe Conte, care a cerut întreprinderea unor măsuri urgente din partea partenerilor din UE.

  "Italia și-a demonstrat odată în plus caracterul uman, însă ea nu poate fi lăsată de izbeliște. Așteptăm un răspuns ferm și clar din partea autorităților europene și un răspuns adecvat din partea altor state europene", a scris șeful guvernului italian pe Facebook.

  Pe 24 august, la inițiativa Comisiei Europene ar urma să aibă loc o reuniune specială dedicată soluționarea unor probleme stringente, legate de debarcarea migranților în porturile statelor UE. La discuții urmează să participe reprezentanți ai 12 state, inclusiv Germania, Grecia, Spania, Italia și Franța.

  Тема:
  Criza refugiaților (80)

  Tematic

  Italia: Explozie la sediul partidului “Liga”, a lui Matteo Salvini
  Italia revine la noțiunile de “mamă” și „tată” – decizia lui Salvini
  Salvini merge la Moscova. Vrea să se întâlnească cu Vladimir Putin
  Salvini despre ridicarea sancțiunilor antirusești: e timpul să trecem de la vorbe la fapte
  Vicepremierul italian Salvini denunţă "aroganţa" lui Macron privind migraţia
  Tagurile:
  Diciotti, ministrul afacerilor interne, refugiați, imigranți, Giuseppe Conte, Matteo Salvini, Malta, Uniunea Europeană, Italia


  Știrile Zilei