21:59 21 Mai 2019
În direct
 • EUR20.01
 • USD17.94
 • RUB0.28
 • RON4.21
 • UAH0.68
  Emmanuel Macron și Vladimir Putin

  Macron vrea construirea împreună cu Rusia a unei noi „arhitecturi de securitate" în Europa

  © Sputnik / Алексей Никольский
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  24250

  În timpul unei vizite la Helsinki, Emmanuel Macron a vorbit în favoarea reînnoirii relațiilor dintre Bruxelles și Moscova, în special în ceea ce privește securitatea și apărarea, pentru menţinerea stabilităţii în regiune.

  BUCUREŞTI, 30 aug — Sputnik, Doina Crainic. Emmanuel Macron a îndemnat țările din Uniunea Europeană să ia în considerare construirea unei noi „arhitecturi de securitate" alături de Rusia.

  Aflat joi la Helsinki, la summitul Franța-Finlanda, preşedintele francez a discutat cu omologul său finlandez despre o politică comună de apărare și despre relațiile cu Moscova.

  „Interesul nostru este să avem parteneriate strategice, inclusiv în ceea ce priveşte apărarea, împreună cu cei mai apropiați vecini", a declarat Macron la o conferință de presă comună cu Sauli Niinistö.

  „Cred că trebuie să ne gândim la o înnoire completă a relației noastre cu Rusia după încheierea războiului rece. Am menționat acest lucru în mai multe discuţii cu președintele Putin, în special în primăvara anului trecut la Sankt Petersburg, cu privire la securitatea cibernetică, apărare, parteneriatul strategic, astfel că putem lua în considerare o nouă arhitectură comună între UE și Rusia, ceea ce susţine continuitatea continentului european", a adăugat Emmanuel Macron, citat de Sputnik France.

  Preşedintele francez a subliniat că este necesar ca Uniunea Europeană să fie „mai puternică, să avem o autonomie strategică. Dacă nu avem o apărare şi securitate suficient de puternice în Europa, nu merită să vorbim cu parteneri privilegiați", a mai spus el.

  Rusia trebuie, de asemenea, „să dea semnale", inclusiv cu privire la procesul de la Minsk de soluționare a conflictelor din Ucraina, a mai precizat Macron, adăugând că intensificarea cooperării cu Moscova este posibilă, „dar trebuie să existe voință din ambele părți".

  Tematic

  Macron: "Avem nevoie de un parteneriat strategic cu Rusia și Turcia"
  Macron: Securitatea UE nu mai trebuie să depindă de SUA
  Macron îl va întâlni pe Putin în cadrul vizitei la Moscova pentru finala Mondialului
  După calificarea Franţei în finala Mondialului, Putin l-a felicitat pe Macron
  Kremlin: Macron vine la Mondial? E salutabil
  Trump i-ar fi propus lui Macron să scoată Franța din UE
  Macron: UE nu va urma indicațiile unilaterale
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei