09:37 25 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.03
 • USD17.87
 • RUB0.28
 • RON4.21
 • UAH0.67
  Trump

  Știrea zilei: Trump, mutare care poate arunca lumea într-o criză uriașă

  © Sputnik / Сергей Гунеев
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  104342

  "O retragere a SUA ar putea fi mai semnificativă pentru economia mondială chiar decât războiul comercial al lui Trump cu China, subminând sistemul postbelic"

  BUCUREȘTI, 31 aug — Sputnik, Evan Răutu. Într-un interviu acordat celebrei agenții Bloomberg și publicat acum câteva ore, preşedintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite "s-ar retrage din Organizaţia Mondială a Comerţului.

  "Dacă nu se vor adapta, m-aş retrage din OMC", a declarat Trump. Trump a spus că acordul pentru OMC "a fost cel mai rău contract comercial realizat vreodată".

  Un aspect important este că, dacă Trump a mai expus și cu alte câteva prilejuri ideea retragerii din OMC, de data aceasta anunțul a fost făcut chiar din Biroul Oval, prin intermediul uneia dintre cele mai prestigioase agenții cu profil economic.

  Trump consideră ca apect principal faptul că SUA a fost "tratată foarte rău". În interviul de azi noapte, Trump a declarat că "am câștigat rar un process la OMC, cu excepția anului trecut".

  "În ultimul an, începem să câștigăm mult", a spus Trump — "Știi de ce? Pentru că știu dacă nu se întâmplă asta, am plecat de acolo", a continuat cinic președintele SUA.

  "O retragere a SUA din OMC ar putea fi mult mai semnificativă pentru economia mondială chiar decât războiul comercial al lui Trump cu China, subminând sistemul postbelic pe care SUA au ajutat să fie construit", comentează Bloomberg News

  Faptul este incontestabil, pentru că ar arunca în aer criteriile privind protecționismul, taxele, liberal comerț — deci un întreg establishment care poate genera o criză reală, cu implicații uriașe.

  Deocamdată Trump a făcut câțiva pași în acest sens, declanşând adevărate conflicte cu cu Uniunea Europeană și China, dar și cu alte state, unele vechi partenere ale SUA, cum ar fi Canada sau Mexic.

  În privința Chinei, chiar reprezentantul SUA pentru Comerț, Robert Lighthizer, a declarat că a admiterea Chinei la OMC în 2001 a fost o greșeală. De altfel, Lighthizer a solicitat de mult timp ca SUA să adopte o abordare mai agresivă față de OMC.

  Bloomberg precizează că, pentru a dezamorsa conflictul cu SUA, UE a făcut eforturi mari și a propus multe reforme, mai ales în direcția preșenței Chinei în OMC.

  Tematic

  Rusia a atacat SUA la OMC, alăturându-se UE, Chinei și Indiei
  Rusia este îngrijorată de diminuare rolului OMC
  Tagurile:
  declarație, perspectiva retragerii, OMC, Donald Trump, SUA
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei