12:16 23 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.60
 • USD16.66
 • RUB0.22
 • RON4.03
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  24910

  Walid Muallem a reiterat determinarea Damascului de a elibera oraşul cu orice preţ.

  BUCUREŞTI, 2 sept — Sputnik. Ministrul sirian de Externe, Walid Muallem, a declarat că serviciile britanice speciale au asistat teroriștii din grupul Frontului al-Nusra prin contrabanda cu canistre care conțin arme chimice în mai multe zone ale Idlib — aflat în prezent sub controlul așa-numitei organizații de voluntari Căștile Albe.

  Vorbind într-un interviu de sâmbătă, Muallem a susținut că planul teroriștilor a fost acela de a folosi canistrele pentru a lansa un atac cu gaz asupra civililor, în paralel cu un atac asupra Idlib, și a învinui guvernul sirian pentru atrocitate.

  Operațiunea de eliberare a Idlib din mâinile teroriștilor care țin trei milioane de oameni ostatici în oraș — etichetată de CNN drept "cea mai mare închisoare deschisă din lume" — se află în faza de planificare de luni de zile, potrivit PressTV. După eliberarea Daraa în sud, Idlib rămâne ultimul punct de rezistenţă al teroriștilor din Siria. 

  Un scenariu similar care a implicat atacuri chimice a avut loc anterior în Douma, lângă Damasc, și Khan Shekhun, lângă Idlib. În ambele cazuri, Damascul a fost acuzat că folosește arme chimice pentru propriii civili, iar în ambele cazuri guvernul sirian a negat în mod constant implicarea în crimele de război.

  Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a declarat că teroriștii au trecut prin contrabandă opt canistre de gaz clor într-un sat din sud-vestul orașului Idlib. Potrivit lui Konaşenkov, un atac chimic ar crea un pretext pentru intervenția occidentală într-o operațiune Idlib.

  În interviul său, Muallem a susținut că atacurile cu pavilion fals, cum ar fi acestea, servesc obiectivului guvernelor occidentale, inclusiv SUA, care mențin o prezență ilegală în Siria.

  Potrivit lui Muallem, există dovezi clare că SUA continuă să susțină grupurile teroriste, inclusiv Daesh și Frontul al-Nusra. Ministrul sirian de Externe a speculat că un atac chimic de pavilion chimic ar putea oferi un pretext pentru o invazie a Siriei de către o coaliție de forțe conduse de SUA.

  Totuși, ministrul sirian de Externe a declarat că Damascul este hotărât să elibereze Idlib de terorism, menționând că a fost înființat un coridor umanitar la aeroportul Abu al-Duhour pentru a evacua civilii înainte și în timpul operațiunii.

  Estimările numerului de militanţi din Idlib diferă mult — de la estimare a Organizației Națiunilor Unite de 10.000, la calcule care pretind a fi 70.000, potrivit CNN. ONU a observat că este îngrijorător faptul că o ofensivă completă spre Idlib va împinge aproximativ 2,5 milioane de persoane peste granița siriano-turcă, suplimentar la o situație deja grea a refugiaților din zonă, potrivit ziarului turc Hurriyet.

  Știrile Zilei