15:11 24 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.13
 • USD17.89
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  This frame grab from video released on Thursday, March. 1, 2018 by the Syrian Civil Defense White Helmets, which has been authenticated based on its contents and other AP reporting, shows a member of the Syrian Civil Defense group running as he holds a child who was wounded during airstrikes and shelling by Syrian government forces in the eastern Ghouta region near Damascus, Syria

  Ministrul sirian de Externe: Marea Britanie a ajutat Căştile Albe să aducă clor la Idlib

  © AP Photo / Syrian Civil Defense White Helmets
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  23010

  Walid Muallem a reiterat determinarea Damascului de a elibera oraşul cu orice preţ.

  BUCUREŞTI, 2 sept — Sputnik. Ministrul sirian de Externe, Walid Muallem, a declarat că serviciile britanice speciale au asistat teroriștii din grupul Frontului al-Nusra prin contrabanda cu canistre care conțin arme chimice în mai multe zone ale Idlib — aflat în prezent sub controlul așa-numitei organizații de voluntari Căștile Albe.

  Vorbind într-un interviu de sâmbătă, Muallem a susținut că planul teroriștilor a fost acela de a folosi canistrele pentru a lansa un atac cu gaz asupra civililor, în paralel cu un atac asupra Idlib, și a învinui guvernul sirian pentru atrocitate.

  Operațiunea de eliberare a Idlib din mâinile teroriștilor care țin trei milioane de oameni ostatici în oraș — etichetată de CNN drept "cea mai mare închisoare deschisă din lume" — se află în faza de planificare de luni de zile, potrivit PressTV. După eliberarea Daraa în sud, Idlib rămâne ultimul punct de rezistenţă al teroriștilor din Siria. 

  Un scenariu similar care a implicat atacuri chimice a avut loc anterior în Douma, lângă Damasc, și Khan Shekhun, lângă Idlib. În ambele cazuri, Damascul a fost acuzat că folosește arme chimice pentru propriii civili, iar în ambele cazuri guvernul sirian a negat în mod constant implicarea în crimele de război.

  Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a declarat că teroriștii au trecut prin contrabandă opt canistre de gaz clor într-un sat din sud-vestul orașului Idlib. Potrivit lui Konaşenkov, un atac chimic ar crea un pretext pentru intervenția occidentală într-o operațiune Idlib.

  În interviul său, Muallem a susținut că atacurile cu pavilion fals, cum ar fi acestea, servesc obiectivului guvernelor occidentale, inclusiv SUA, care mențin o prezență ilegală în Siria.

  Potrivit lui Muallem, există dovezi clare că SUA continuă să susțină grupurile teroriste, inclusiv Daesh și Frontul al-Nusra. Ministrul sirian de Externe a speculat că un atac chimic de pavilion chimic ar putea oferi un pretext pentru o invazie a Siriei de către o coaliție de forțe conduse de SUA.

  Totuși, ministrul sirian de Externe a declarat că Damascul este hotărât să elibereze Idlib de terorism, menționând că a fost înființat un coridor umanitar la aeroportul Abu al-Duhour pentru a evacua civilii înainte și în timpul operațiunii.

  Estimările numerului de militanţi din Idlib diferă mult — de la estimare a Organizației Națiunilor Unite de 10.000, la calcule care pretind a fi 70.000, potrivit CNN. ONU a observat că este îngrijorător faptul că o ofensivă completă spre Idlib va împinge aproximativ 2,5 milioane de persoane peste granița siriano-turcă, suplimentar la o situație deja grea a refugiaților din zonă, potrivit ziarului turc Hurriyet.

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei