22:16 13 August 2020
În direct
 • EUR19.56
 • USD16.61
 • RUB0.23
 • RON4.04
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  143160

  „Statele Unite sprijină un proces de pace direct și robust și nu vor permite ca CPI sau orice altă organizație să constrângă dreptul Israelului la autoapărare”.

  BUCUREȘTI, 10 sept, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Este fără dubii știrea care dă peste cap întreaga diplomație mondială — SUA urmează să închidă misiunea Organizației pentru Eliberarea Palestinei la Washington, anunță BBC, citând oficiali palestinieni. 

  Reamintim că OEP  este reprezentantul recunoscut la nivel de ONU al poporului Palestinian, iar misiunea de la Washington a fost deschisă în 1994. 

  Jurnaliștii britanici afirmă că anunțul va fi făcut în această noapte de consilierul american pentru securitate națională, John Bolton. Iar motivul este unul incredibil — faptul că palestinienienii fac demersuri pe lângă Curtea Penală Internațională să investigheze presupusele crime israeliene, precum și faptul că reclamă așa zisa atitudine a Tel Aviv-ului de a "refuza" reluarea negocierile de pace, în opinia palestinienilor. 

  Cu alte cuvinte, li se reproșează palestinienilor că… se adresează justiției internaționale! Sigur, SUA nu recunoaște autoritatea TPI, dar au fost de acord ca personalități ale unor alte state să fie condamnate și încarcarcerate. Cazul Serbiei este cel mai clar. 

  „Statele Unite vor sta întotdeauna împreună cu prietenul și aliatul nostru, Israel", a declarat John Bolton pentru Wall Street Journal. „Statele Unite sprijină un proces de pace direct și robust și nu vor permite ca CPI sau orice altă organizație să constrângă dreptul Israelului la autoapărare". 

  În privința actualului demers al SUA, Secretarul general al OEP, Saeb Erekat, a numit mișcarea planificată o "escaladare periculoasă". 

  Președintele american Donald Trump, autorul celebrei și contestatei mutări a ambasadei SUA la Ierusalim, încălcând deciziile ONU, anunță de ceva vreme că se pregătește să dezvăluie un plan de pace pentru Orientul Mijlociu. 

  De menționat că ambasadorul SUA la Ierusalim, David Friedman, marele lobbyist al deciziei de mutare, este unul dintre principalii constetari ai existenței statului Palestinian. 

  În același timp, Friedman este una dintre personalitățile cu care delegația României condusă de Liviu Dragnea  s-a întâlnit în celebra și controversata vizită în Israel, aranjată atunci (printre alții) de actualul șef al SIE, Gabriel Vlase.  

  Pe de altă parte, pe 5 septembrie, Teodor Meleșcanu la primit pe Ahmad Majdalani, membru al Comitetului Executiv al OEP, discuțiile vizând "identificarea celor mai potrivite modalități de consolidare a relației de cooperare bilaterală, inclusiv a dialogului politico-diplomatic". 

  "Ministrul afacerilor externe român a reconfirmat interesul față de dezvoltarea cooperării bilaterale, precum și față de organizarea celei de-a treia reuniuni a Comitetului Interguvernamental Româno-Palestinian și a reconfirmat sprijinul României față de soluționarea Procesului de Pace în Orientul Mijlociu prin implementarea soluției celor două state, Israel și Palestina, care să co-existe în pace și securitate" — se arată într-un comunicat al MAE.

  Deci, situația României este ciudată și delicată în privința complexului de relații cu SUA, Israel și Palestina. Să mai amintim doar că, după retragerea promisiunii statului Paraguay de a-și muta ambasada la Ierusalim, Israel a luat măsuri extreme de dure pe linie diplomatică. Adică în privința mersului pe sârmă din Orientul Mijlociu, nimeni nu se joacă!

  Tematic

  SUA: Noul plan de pace nu va fi pe plac nici Israelului, nici Palestinei
  Palestina, parte a Convenției privind interzicerea armelor chimice
  Reacția Bucureștiului la decizia Palestinei de a-și retrage ambasadorul
  Ultima oră: Palestina își recheamă ambasadorul din România
  Protestele din Gaza: Ciocniri violente între palestinieni și trupele israeliene
  Palestina sugerează o soluție în problema Ierusalimului
  Palestina și Republica Moldova, un statut identic?
  Palestina ar fi gata să recunoască Israelul. Dar cu o condiție...
  Scandal diplomatic româno-palestinian după declarația lui Dragnea
  Kremlin: Rusia sau SUA nu pot rezolva diferendul israelo-palestinian, dar...
  Erdogan a cerut recunoașterea Ierusalimului drept capitala Palestinei
  LIVE! Proteste în masă ale palestinienilor. Peste 1000 de răniţi în ciocniri
  Ciocniri violente între palestinieni și militari israelieni: peste 40 de răniți
  Partidele din Palestina se întâlnesc la Moscova săptămâna viitoare
  Tagurile:
  ambasada, Ahmad Majdalani, David Friedman, Teodor Meleșcanu, Donald Trump, românia, Palestina, Israel, SUA


  Știrile Zilei