15:20 24 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.13
 • USD17.89
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Suedia

  Alegeri în Suedia. OSCE: „Nu am văzut nicăieri un sistem atât de nedemocratic”

  CC BY-SA 2.0 / Maria Eklind / Malmö, Sweden
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  38960

  După ce alegerile din Suedia au fost monitorizate pentru prima dată de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), observatorii și-au exprimat „șocul” de a fi constatat cât de „nedemocratic” este sistemul suedez.

  BUCUREŞTI, 11 sept — Sputnik, Doina Crainic. Delegatul danez Michael Aastrup Jensen, care a monitorizat anterior alegerile din Rusia și Europa de Est, s-a arătat surprins, într-un interviu pentru Berlinske, de sistemul de votare suedez.

  „În toate acţiunile de monitorizare a alegerilor la care am participat, nu am văzut nimic care să se apropie de modelul nedemocratic al sistemului de votare din Suedia", a declarat Michael Aastrup Jensen, citat de breitbart.com

  Purtătorul de cuvânt în politică externă al partidului liberal de guvernământ din Danemarca Venstre, Jensen a declarat că problema principală în legătură cu sistemul electoral din Suedia este că nu se permite confidenţialitatea cetățenilor care votează. 

  Partidele au buletine de vot separate în Suedia, iar alegerea acestora are loc în public, întrucât alegătorii trebuie să aleagă buletinele de vot pe care le preferă înainte de a le introduce într-o urnă de vot. 

  „[Acest sistem] diferă într-o măsură considerabilă de standardele electorale europene sau de orice ar fi permis chiar și în Europa de Est", a adăugat observatorul. 

  Jensen a dezvăluit ziarului danez cum, în afara atribuțiilor sale oficiale de monitorizare, a vizitat o serie de secții de votare din Malmö pentru a vedea „cu propriii săi ochi" cum are loc votarea și a întâlnit „soldați de partid" stând în fața secţiilor şi oferind buletine de vot ale partidelor lor. 

  În calitate de președinte al delegației Danemarcei la Consiliul Europei, organizația responsabilă de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Jensen speră să atragă atenția asupra problemelor legate de sistemul electoral din Suedia. 

  „Voi face cunoscută problema la Consiliul Europei, astfel încât să transmitem cele mai puternice semnale către Suedia, care ar trebui să introducă regulile observate în Danemarca și în aproape orice altă țară din lume", a mai spus Jensen. 

  Acesta a mai afirmat că, deşi 60% au votat împotriva actualului guvern, este posibil ca Suedia să ajungă în „situația de neimaginat" în care acesta va guverna în continuare, din cauza refuzului partidelor de a colabora cu Democraţii Suedezi (partid anti-imigraţie, care a obţinut 16,3% din voturi). 

  „Din punctul de vedere al democrației, mi se pare un lucru foarte greșit, pentru că, în realitate, se înțelege că [politicienii din celelalte partide] le spun numărului mare de suedezi care au votat pentru Democrații Suedezi că nu sunt importanți", a declarat Jensen pentru agenția de presă Ritzau. 

  El a mai spus că Suedia se află într-o situaţie în care se afla Danemarca în anii 1990, „când numeai pe cineva rasist dacă vorbea despre probleme care există cu adevărat", a remarcat ministrul danez. 

  Financial Times a relatat recent că un număr de candidați social-democrați au demisionat sau au fost suspendați pentru că au răspândit minciuni despre moderații de centru-dreapta și democraţii suedezi, printre care faptul că aceştia i-ar fi acuzat pe musulmani de crime pentru ca oamenii să nu îşi mai lase copiii să fie îngrijiţi de aceştia.

  Tematic

  Alegerile din Suedia: exit-poll. Stânga pierde teren
  Alegeri parlamentare în Suedia: vor vira suedezii spre dreapta?
  Tulburări în Suedia. Mascații au dat foc la zeci de mașini. FOTO, VIDEO
  Sondaj: Tinerii din Suedia nu mai cred în democrație
  Campionatul mondial, 3 iulie. Suedia, cu chiu, și Anglia, cu of, completează clubul G8!
  Oltenii invadează Suedia. Cu o bombă de nerefuzat
  Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (VI). Suedia 1958 (FOTO, VIDEO)
  Studiu: în Suedia crește numărul oponenților aderării la NATO
  În Suedia Dumnezeu va fi și „Mamă” și ”Tată”, sau va pierde apartenența de gen
  Teroare în Malmo, Suedia: Focuri de armă și oameni răniți pe stradă
  Dispute între Suedia și Marea Britanie privind statutul cetățenilor UE
  Suedia dă în vileag SUA și contestă bombardamentul
  Suedia vrea să interzică educaţia diferențiată pe sexe
  Tagurile:
  alegeri, Sistemul electoral, OSCE, Michael Aastrup Jensen, Danemarca, Suedia
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei