15:27 26 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.69
 • USD18.18
 • RUB0.29
 • RON4.38
 • UAH0.69
  Президент РФ В. Путин провел совещание по экономическим вопросам

  Putin a făcut o propunere neașteptată Japoniei

  © Sputnik / Алексей Никольский
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  37350

  Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus Japoniei închierea unui tratat de pace până la sfârșitul acestui an, fără a impune condiții prealabile.

  BUCUREȘTI, 12 sept — Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus prim-ministrului Japoniei, Shinzō Abe, încheierea unui tratat de pace între cele două state până la sfârșitul acestui an, fără condiționări.

  Negociemi de șaptezeci de ani. Shinzō a spus: „Haideți să schimbăm abordările”. S-o facem. Acest gând mi-a venit chiar acum. Haideți să încheiem un tratat de pace, însă nu acum, ci până la sfârșitul acestui an, fără a pune condiții prealabile", a declarat Putin.

  Potrivit lui, Japonia este "un partener firesc" al Rusiei, subliniind dorința de a dezvolta relații depline cu Tokyo.

  Șeful statului rus a adăugat că în baza unui tratat de pace Rusia și Japonia vor putea discuta, în calitate de prieteni, despre problemele existente.

  "Desigur, cred că acest lucru ar simplifica soluționarea tuturor problemelor cu care ne confruntăm în ultimii 70 de ani", a rezumat Putin.

  La rândul său, premierul Japoniei, Shinzō Abe, a declarat că Moscova și Tokyo trebuie să renunțe să mai creeze probleme copiilor și nepoților "din cauza acelui impas care creat împiedimente" generației anterioare.

  "Domnule președinte Putin, haideți să reconfirmăm hotărârea noastră, intențiile noastre în fața mai multor martori, în fața auditoriului nostrum. Dacă nu o vom face acum, atunci când? Dacă nu o vom face noi, cine o va mai face?", a îndemnat el.

  Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei s-a abținut de la orice comentarii în legătură cu declarațiile lui Putin.

  "În guvernul Japoniei nu există niciun fel de schimbări în ceea ce privește faptului că la baza direcției prioritare (a Japoniei n.r.) este continuarea negocierilor de închiere a unui tratat de pace după rezolvarea problemei jurisdicției celor patru insule nordice", a declarat reprezentantul diplomației nipone.

  Tematic

  Japonia și Rusia: 61 de ani de armistițiu, pe când o împăcare istorică?
  Japonia vrea o prietenie cât mai strânsă cu Rusia
  America de Nord și Japonia se vor uni cu Rusia
  Tagurile:
  tratat de pace, Insulele Kurile, Shinzō Abe, Vladimir Putin, Japonia, Rusia


  Știrile Zilei