01:20 14 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.32
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.74
  Viktor Orban

  Naționaliștii din Austria vor un bloc comun cu Viktor Orban, dar fără Bannon

  © REUTERS / Laszlo Balogh
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Alegerile europarlamentare 2019 (189)
  35540

  Liderul Partidului Libertății, Heinz-Christian Strache, din Austria și-a exprimat disponibilitatea de a forma un bloc naționalist comun cu partidul lui Viktor Orban (Fidesz) în Parlamentul European.

  BUCUREȘTI, 13 sept — Sputnik. Liderul formațiunii de dreapta, Partidul Libertății (FPÖ) și-a exprimat dorința de a forma un bloc comun în Parlamentul European cu formațiunea naționalistă a prim-ministrului ungar, Viktor Orban, scrie portalul The Local.

  "Îl invit pe prim-ministrul ungar, Viktor Orban, și partidul său Fidesz să lucrăm împreună într-un viitor bloc comun în UE", a declarat vicecancelarul austriac, Heinz-Christian Strache, liderul FPÖ, într-o postare pe Facebook.

  În ultimul timp, Strache și alți reprezentanți de vază al FPÖ imită discursul anti-imigrație a lui Orban, însă în prezent FPÖ se află într-un alt grup europarlamentar- "Europa Națiunilor și Libertăților" (ENF).

  Comentariul lui Strache vine în scurt timp după discursul lui Orban, rostit în Parlamentul European în apărarea guvernului pe care îl conduce, fiind acuzat de sfidarea statului de drept și drepturilor omului în Ungaria.

  Îngrijorările privind erodarea statului de drept și atitudinile față de imigranți au determinat, de asemenea, apariția unor solicitări de excludere a Fidesz din grupul Partidului Popular European (PPE).

  Partenerul în coaliția de guvernare a lui Strache, cancelarul Sebastian Kurz, care reprezintă formațiunea de centru-dreapta — Partidul Popular (ÖVP), membru al PPE, a adoptat o poziție mult mai critică față de Orban, declarând că deputații partidului vor sprijini activarea articolului 7 împotriva Ungariei, susținând și suspendarea calității de membru a Fidesz în PPE.

  "Nu pot exista niciun fel de compromisuri în ceea ce privește statul de drept și democrația. Valorile fundamentale trebuie să fie protejate", a declarat Kurz într-un interviu oferit postului ORF 2 TV.

  Președintele EPP, neamțul Manfred Weber, și-a exprimat anterior dezacordul cu excluderea Fidesz, însă a declarat că partidul nu se va mai bucura de un „tratament favorabil" în cazul în care se va reuși înlocuirea lui Jean-Claude Juncker din funcția de președinte al Comisiei Europene anul viitor.

  "În ceea ce privește drepturile și valorile fundamentale, niciun membru al PPE nu va beneficia de un tratament favorabil, inclusiv Fidesz", a declarat Weber săptămâna trecută.

  În timp ce acțiunile lui Orban au întâmpinat o opoziție în rândurile establishmentului european, au fost salutate de populiștii din mai multe state ale UE.

  Ministrul Afacerilor Interne al Italiei, liderul formațiuni de dreapta, Liga, Matteo Salvini, și-a exprimat admirația față de Orban, iar acum o lună cei doi au apărut împreună la lansarea unui manifest împotriva imigrației, dedicat alegerilor europarlamentare din anul viitor.

  De asemenea, Salvini a avut o întrevedere și cu fostul consilier a lui Donald Trump, Steve Bannon,  care anterior a purtat niște discuții cu Orban despre formarea unei mișcări pan-europene de dreapta până la alegerile din 2019.

  Totuși, naționaliștii austrieci sunt rezervați în ceea ce privește proiectul lui Steve Bannon. Într-un interviu oferit pentru ORF, secretarul general al FPÖ, Harald Vilimsky, a declarat că formațiunea sa nu intenționează să colaboreze cu fostul consilier al lui Trump, se arată într-un material publicat de The Local.

  "Vrem să formăm o alianță în Europa, însă o vom face independent de SUA, Rusia sau altcineva", a spus Vilimsky.

  "Vrem să creștem, să ne extindem pe cont propriu și să dezvoltăm un program și idei noastre pe cont propriu, cu siguranță nu sub conducerea unei persoane active în Statele Unite", a adăugat el.

  Тема:
  Alegerile europarlamentare 2019 (189)

  Tematic

  Șoc la Bruxelles: unificarea naționaliștilor! Salvini și omul lui Trump au bătut palma
  Salvini le promite “zile fripte” imigranților ilegali
  Italia: Explozie la sediul partidului “Liga”, a lui Matteo Salvini
  Tagurile:
  imigrație, naționaliști, Parlamentul European, Criza, Europa Națiunilor și Libertăților, FPÖ, ÖVP, PPE, FIDESZ, Harald Vilimsky, Heinz-Christian Strache, Matteo Salvini, Sebastian Kurz, Jean-Claude Juncker, Viktor Orban, Austria, Ungaria


  Știrile Zilei