18:01 21 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.55
 • USD17.14
 • RUB0.26
 • RON4.16
 • UAH0.61
  Viktor Orban

  În ce condiții va putea fi sancționată Ungaria

  © AP Photo / Darko Vojinovic
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  15001

  O sursă din cadrul Consiliului UE a explicat în ce condiții ar putea fi suspendat dreptul de vot al Ungariei.

  BUCUREȘTI, 14 sept — Sputnik. Ungaria ar putea fi supusă unor măsuri disciplinare în cazul în care un astfel de demers va fi susținut de cel puțin două treimi din voturile Consiliului UE, însă pentru a pune această problemă pe ordinea de zi este nevoie de acceptul tuturor statelor-membre ale UE, a comunicat agenției RIA Novosti o sursă din cadrul Consiliului European.

  Miercuri, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care îndeamnă Consiliul European să adopte măsuri disciplinare împotriva Ungariei din cauza încălcării de către această țară a normelor europene și principiilor statului de drept. E vorba de lansarea unei proceduri care ar putea duce la lipsirea Ungariei de dreptul la vot în Consiliul UE, conform articolului 7 al tratatului Uniunii.

  "Etapa finală a procedurii, conform articolului 7, este votarea pentru suspendarea dreptului la vot al țării, pentru care este necesară o majoritate calificată (55 sută din statele-membre ale UE, cu excepția Ungariei, care ar reprezenta 65 la sută din populația comunității n.r.)". Însă pentru a ajunge la această etapă, Consiliul UE trebuie să ia o decizie în unanimitate, a declarat sursa citată.

  În opinia observatorilor, obținerea unei astfel de unanimități este imposibilă, pentru că Polonia intenționează să se opună. În decembrie 2017, Comisia Europeană a lansat în raport cu această țară o procedură care s-ar putea finaliza cu suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE.

  Tematic

  Parlamentul European a adoptat o rezoluție împotriva Ungariei
  Naționaliștii din Austria vor un bloc comun cu Viktor Orban, dar fără Bannon
  Orban în Parlamentul European: nu ne vom lăsa amenințați și șantajați!
  Tagurile:
  articolul 7, Consiliul European, Parlamentul European, Viktor Orban, Polonia, Uniunea Europeană, Ungaria
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei