13:11 04 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.43
 • USD17.23
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  15800

  Uraganele s-au dezlănțuit în ambele emisfere ale globului și fac tot mai multe victime.

  BUCUREȘTI, 16 sept — Sputnik. Numărul vieților răpite de uraganul Florence a crescut până la 11, după ce s-a comunicat despre moartea a 3 persoane în comitatul Cumberland, Carolina de Nord, relatează postul de televiziune Fox.

  Stihia a lovit coasta atlantică a SUA vineri, de atunci încoace fenomenul pierde din intensitate, acum fiindu-i atribuit statutul de furtună. Viteza vântului s-a redus la 75 km pe oră, dar persistă pericolul inundărilor deoarece masele de aer umed practic și-au încetat deplasarea.

  Circa 27 de mii de locuitori ai Carolinei și Carolinei de Nord au fost nevoiți să-și părăsească casele. Sute de mii au rămas fără energie electrică.

  Taifunul Mangkhut a cauzat, în Filipine, 13 morți. Încă 5 persoane sunt date dispătute, transmite agenția Xinhua cu referire la autoritățile locale.

  Mangkhut typhoon
  © AP Photo / Aaron Favila
  Mangkhut typhoon

  Duminică se așteaptă ca același uragan să lovească litoralul chinez. Viteza vântului va ajunge la 45-52 de metri pe secundă.

  În zonă a fost declarat cod roșu de alertă meteorologică. 

  Specialiștii înformează că în prezent pe glob s-au formet, concomitent, 9 cicloane, însă doar Florence și Mangkut sunt atât de puternice încât să prezinte un pericol sporit.

  De menționat că și Europa ar putea fi afectată de astfel de fenomene. Uraganul Helene, care s-a format în Atlantic, va atige insulele britanice miercurea sau joia viitoare, când Irlanda și Anglia se vor confrunta cu rafale puternice de vânt. De asemenea, furtuna va provoca îdeplasarea unui aer tropical peste Franța, care va resimți temperaturi de peste 30 de grade, cu 10 grade peste valoarea obișnuită în această perioadă a anului.  Știrile Zilei