08:45 19 August 2019
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.55
 • RUB0.27
 • RON4.11
 • UAH0.70
  Un bărbat și o femeie

  Anchetat după ce le-a spus studenților că există diferențe între bărbați și femei

  CC0 / Pixabay / Engin_Akyurt
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  47410

  O universitate din Suedia a demarat o anchetă după ce profesorul universitar, Germund Hesslow, a afirmat în aulă că există deosebiri determinate biologic între cele două sexe.

  BUCUREȘTI, 18 sept — Sputnik. O universitate din Suedia a demarat o anchetă împotriva unui profesor, acuzat de "anti-feminism" și „transfobie" după ce a declarat în timpul unei prelegeri că există diferențe biologice între bărbați și femei. Acum acesta este somat să renunțe la spusele sale, transmite RT.

  Profesorul Germund Hesslow, care activează în domeniul neurofiziologiei la universitatea din Lund, a fost acuzat de un student că ar fi făcut niște comentarii "transfobe" și „anti-feministe" în timpul unei lecții, refuzând să se dezică de cuvintele sale.

  În cadrul cursului "Moștenirea și mediul înconjurător", Hesslow a citat câteva studii empirice care susțin ideea existenței unor diferențe între bărbați și femei, determinate biologic, motiv pentru care genurile nu pot fi considerate niște "construcții sociale".

  Studentul, care s-a plâns pe afirmațiile profesorului, consideră că aceste comentarii contravin "valorilor fundamentale" suedeze — un concept care impune tuturor școlilor din Suedia să adere la o politică etică comună, bazată pe promovarea „egalitarismului, libertății individuale și a egalității sexelor".

  Într-un interviu acordat RT, Hesslow a spus că unor studenți, "din motive ideologice", nu le place să audă anumite fapte științifice despre diferențele biologice dintre bărbați și femei.

  Potrivit lui, comentariile care au fost urmate de depunerea unei plângeri nici nu sunt menționate în materialelor sale de curs, ci doar au fost niște răspunsuri la întrebările adresate de studenți în timpul prelegerii.

  Hesslow a fost convocat la o întâlnire de Christer Larsson, președintele consiliului de programe pentru educație medicală, după ce o studentă s-a plâns că profesorul și-a exprimat "o atitudine anti-feministă", transmite Academic Rights Watch.

  Universitatea i-a cerut lui Hesslow să se "distanțeze" de două afirmații: că femeile homosexuale au o "orientare sexuală bărbătească", iar tratarea transsexualității drept o orientare sexuală este "o chestiune de definiție". Profesorul a refuzat să bată în retragere, spunând că a "făcut destul" deja pentru a "explica și apăra" modul în care și-a ales cuvintele.

  "La un moment dat, trebuie să cerem o măsură moderată din partea celor implicați. Dacă este acceptabil ca studenții să înregistreze prelegerile pentru a găsi formulări compromițătoare, implicând ulterior personalul facultății cu întâlniri și scrisori lungi, ar trebui să renunțăm complet la educația medicală ", a spus el într-un răspuns scris către Larsson.

  În răspunsul său, Hesslow a respins de asemenea ideea că a promovat o "agendă politică" și a spus că singura lui agendă era să lase faptele științifice, nu rațiunea convențională nouă, să conducă procedurile universitare.

  "Ideologia, politica și prejudecățile reprezintă perspectiva convențională, nu știința", a spus el.

  Paradă LGBT la Istanbul.
  © Sputnik / Андрей Стенин

  Întrebat dacă crede că incidentul reprezintă doar o "neînțelegere" sau o parte a unui model mai larg, Hesslow a declarat pentru RT că studentul în cauză este pur și simplu "cineva care nu-i place conferința și încearcă să găsească diverse pretexte pentru a o ataca".

  Hesslow a mai declarat pentru RT că rectorul universitar a dispus demararea unei "anchete ample" asupra cazului și "a vorbit despre stoparea prelegerilor sau eliminarea mea, de a numi pe altcineva pentru citirea prelegilor sau limitarea numărului prelegerilor ".

  De asemenea, el a sugerat că universitatea ar putea să folosesc vârsta drept un pretext pentru a-l elimina, acesta fiind în pragul vârstei de pensionare.

  Tematic

  Puya revine cu o piesă-manifest și critică “corectitudinea politică” (VIDEO)
  Un deputat PNL vrea să pună capăt „corectitudinii politice” a CNCD
  Un cunoscut scriitor român dezvăluie originile corectitudinii politice
  Un cunoscut scriitor român dezvăluie originile corectitudinii politice
  „Corectitudinea politică” occidentală, făcută praf de ÎPS Andrei Andreicuț
  Celebru actor american: „Toată lumea s-a săturat de corectitudinea politică"
  Tagurile:
  genul, ideologie de gen, construcție socială, Corectitudine politică, Germund Hesslow, Lund, Suedia


  Știrile Zilei