01:47 03 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.43
 • USD17.23
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (672)
  168 0 0

  Summitul de două zile de la Salzburg s-a încheiat, iar liderii UE nu au reușit să facă progrese în negocierile privind Brexit, ambele părți rămânând mai încăpățânate ca niciodată.

  BUCUREŞTI, 21 sept — Sputnik. Înaintea summitului, politicienii și comentatorii nu se așteptau ca la reuniunea informală a liderilor europeni din Austria să fie făcuţi mari paşi înainte în negocieri, dar pare să fi fost semnificativă, deoarece a marcat aparent moartea planului Chequers al premierului britanic Theresa Mays.

  Chequers sau nimic

  De când a fost conceput și prezentat la începutul acestui an planul Chequers privind Brexit, acesta a fost criticat și i s-au opus ferm multe instituţii de comerț intern și mulţi politicieni britanici, inclusiv deputații Tory și miniștri din cabinet.

  Prim-ministrul britanic a mai adunat critici intense la propunerilor sale, insistând în mod repetat asupra faptului că un Brexit greu este singura alternativă viabilă pentru planul ei Chequers.

  Cu toate acestea, luând în considerare că  faptul că președintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că planul "nu va funcționa", repetând comentariile anterioare ale lui Michel Barnier, negociatorul principal din partea UE, s-a ajuns la un impas pentru şi a salva orice speranță de ieşire a Marii Britanii din bloc într-un mod ordonat, May trebuie să depăşească rapid planul Chequers.

  Al doilea Vot

  În orice caz, pe fundalul discuțiilor fragile pe Brexit, militantii fac campanie pentru un nou vot, chemând guvernul să organizeze un al doilea referendum pentru a oferi britanicilor ocazia de a salva Brexit.

  Ziarul The Independent s-a aflat în fruntea acestui efort, lansându-și campania Final Say în iulie, cu sprijin din partea partidelor politice.

  Din nou, premierul a exclus că va acorda electoratului un alt vot, reafirmându-și poziția în această privință miercuri la Salzburg, spunând: "Vreau să fiu absolut clară că acest guvern nu va accepta niciodată un al doilea referendum".

  Ce urmează?

  Odată cu summitul informal de la Salzburg, guvernul britanic va continua să facă planuri de urgență pentru un Brexit dur, în timp ce negociază cu Bruxellesul, deși este dificil să vedem cum pot progresa negocierile dacă nu își va schimba poziția de la planul Chequers.

  Frontiera irlandeză post-Brexit rămâne un obstacol esențial în negocieri și May a insistat că nu este dispusă să facă compromisuri în continuare, astfel că UE va trebui să facă o mișcare dacă dorește să încheie un acord comercial cu Marea Britanie.

  Unii politicieni au sugerat amânarea Brexit pentru a acorda negociatorilor mai mult timp pentru a încheia un acord, însă May și-a exprimat opoziția față de acest lucru, astfel încât Marea Britanie se află încă pe cale să se retragă din Uniune în martie 2019, cu sau fără un acord.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (672)

  Tematic

  Punctul pe ”i”, în acronimul-vedetă Brexit? Bruxelles și Londra anunță un Summit special
  Românii din UK: Cetățenii europeni nu vor primi tratament preferenţial după Brexit- Raport
  Românii din UK: regiunea şi sectoarele cu mai multe oferte de muncă în contextul Brexit
  Brexit fără acord: Nou raport despre situaţia la care să se aştepte românii din UK
  Cetățenii europeni depun primele solicitări pentru rămânerea în Marea Britanie după Brexit
  Românii din Marea Britanie. Anunţul oficial al guvernului: taxa pentru Brexit
  Brexit fără acord sau ca urmare a unei înțelegeri păguboase? Opinia unui politician englez
  Tagurile:
  Brexit, Migranți, Acord, Locuri de muncă, UE, Theresa May, Salzburg


  Știrile Zilei