03:22 23 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.12
 • USD17.88
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Frontiera între Republica Irlandeză și Irlanda de Nord

  Theresa May: planul propus de UE este inacceptabil pentru Regatul Unit

  © AP Photo / Peter Morrison
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (507)
  125 0 0

  Premierul britanic Theresa May a respins planul pe care Bruxelles-ul l-a propus Londrei, deoarece nu oferă o soluție eficientă la problema privind frontiera de uscat dintre Regatul Unit și UE.

  BUCUREŞTI, 2 oct — Sputnik, Doina Crainic. Premierul Marii Britanii Theresa May a subliniat că planul propus de UE este inacceptabil pentru Regatul Unit.

  „Planul propus de Uniunea Europeană nu este acceptabil pentru noi, deoarece (…) păstrează efectiv Irlanda de Nord în Uniunea vamală și implică existenţa efectivă a unei frontiere vamale în Marea Irlandeză", a declarat marți Theresa May într-un interviu pentru BBC.

  Ca răspuns la afirmația lui May, conducerea Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP) așteaptă să vadă „ce spune exact textul în legătură cu orice ofertă care a fost făcută Uniunii Europene".

  Negocierile cu privire la Brexit s-au blocat în chestiunea controalelor vamale la granița dintre Marea Britanie și Irlanda. Bruxelles-ul a sugerat că trebuie introduse controale între Irlanda de Nord și Marea Britanie. Londra a respins această propunere și lucrează la un plan alternativ, care trebuie să fie propus până la summitul trimestrial al UE de pe 18 octombrie.

  „Aceasta a fost singura noastră linie roșie — că nu putem avea o frontieră vamală în Marea Irlandei sau o graniță reglementată, deoarece acest lucru ne va separa de Regatul Unit. Acest lucru nu poate funcţiona din punct de vedere constituțional și nici din perspectivă economică", a declarat liderul DUP Arlene Foster.

  Partidul Conservator al Theresei May se află în coaliție cu DUP de la alegerile anticipate din 2017, guvernul depinzând într-o anumită măsură de partidul irlandez pentru a obţine o voce majoritară în Parlament.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (507)

  Tematic

  Brexit împinge Irlanda mai aproape de unificare. Organizarea referendumului
  Confirmat! Acordul Brexit - intermediat între May și UE: vestea pentru Irlanda
  Românii invadează Marea Britanie - al doilea mare grup de migranți, înaintea irlandezilor
  Tagurile:
  frontiera de uscat, propunere, respingere, regim, Irlanda, Marea Britanie, UE
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei