09:27 13 Mai 2021
În direct
 • EUR21.53
 • USD17.76
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  67904

  Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a declarat că executivul comunitar urmăreşte cu îngrijorare ultimele evoluţii din ţara noastră.

  BUCUREŞTI, 3 oct — Sputnik, Georgiana Arsene. Frans Timmermans a explicat că mulţi români sunt îngrijoraţi că schimbările propuse la legile justiţiei pot submina eforturile de durată împotriva corupţiei şi independenţei sistemului judiciar.

  „Ca gardian al tratatelor, când vine vorba de aplicarea legii UE şi de respectarea valorilor fundamentale, Comisia intervine pe baza unei analize legale meticuloase care se concentrează pe măsuri naţionale concrete şi se analizează într-un dialog cu autorităţile", a precizat Frans Timmermans în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European referitoare la situaţia statului de drept din România.

  Un aspect asupra căruia s-a oprit Timmermans a fost cel referitor la preocuparea CE pentru demiterea procurorului şef al DNA, oficialul european subliniind că bilanţul DNA este principalul motiv pentru o evaluare pozitivă a României din raportul MCV din ianuarie 2017.

  Acesta nu a ezitat să ameninţe că se va trece la acţiune, acolo unde va fi necesar, pentru a asigura compatibilitatea cu tratatele. Mai mult, acesta a precizat că numai Comisia Europeană va trage concluziile adecvate dacă amendamentele la codurile penale, legile justiţiei şi legea conflictelor de interese sunt promulgate fără a ţine cont de preocupări. Cu acest prilej, a făcut şi recomandări statului român.

  „Comisia va utiliza toate mijloacele aflate la dispoziţia ei, fie MCV, fie altele. Comisia face apel la România să pună procesul de reformă înapoi pe făgaşul normal", a spus Timmermans.

  Tematic

  Norica Nicolai, discurs dur în PE - propunere şoc pentru Timmermans
  Viorica Dăncilă - lecție de demnitate în Parlamentul European! Le-a rupt gura!
  Tagurile:
  Legile justiției, Discurs, Parlamentul European, Viorica Dăncilă, Frans Timmermans, Strasbourg

  Știrile Zilei