09:10 07 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Parlamentul Britanic

  Parlamentul britanic: După Brexit, UE nu va mai susţine sancţiunile împotriva Rusiei

  © AP Photo / Parliamentary Recording Unit
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (620)
  21530

  După Brexit, țările din Uniunea Europeană vor fi mai reticente să prelungească regimul de sancțiuni prin care să exercite presiuni asupra Rusiei. Aceasta este opinia exprimată într-un nou raport al Bibliotecii Camerei Comunelor din Regatul Unit.

  BUCUREŞTI, 12 oct — Sputnik, Doina Crainic. Londra consideră că țările din UE se vor conduce după propriile interese economice și că restricțiile impuse de Bruxelles ar putea să nu ţină seama de interesele Regatului Unit — ceea ce ar putea dăuna economiei britanice, scrie RT

  Experții spun că, după „divorțul" dintre Londra și Bruxelles, nu vor mai exista  „rusofobi înverşunaţi" în UE. Totuşi, guvernul Theresei May ar putea folosi dezbaterile cu privire la sancțiuni pentru a distrage atenţia britanicilor de la problemele actuale. 

  „UE ar putea deveni mai reticentă în privința sancțiunilor, în special a celor împotriva Rusiei. Odată cu apariția unor partide naționaliste și populiste în țări precum Italia și Ungaria, este din ce în ce mai probabil ca liderii europeni să urmărească o politică economică orientată spre stat, în loc să se sacrifice şi să impună sancțiuni pentru protejarea drepturilor omului sau a dreptului internațional", se arată în raport, citat de Sputnik France

  Documentul mai precizează că ieșirea din UE ar reduce rolul Regatului Unit în formularea politicii europene privind sancţiunile. Totuşi, autorii mai remarcă faptul că importanța pe care o are Londra ca unul dintre centrele economice mondiale îi va permite să impună în mod unilateral restricții semnificative. 

  În același timp, după Brexit, influența Regatului Unit asupra politicii sancțiunilor adoptate de UE va fi redusă. Mai mult, ieșirea din UE ar putea duce la „slăbirea influenței economice a Regatului Unit", spun autorii raportului. Potrivit acestora, „dacă, după Brexit, companiile financiare se întorc la Paris sau la Frankfurt-am-Main, acest lucru va scădea inevitabil eficiența economiei britanice". 

  Marea Britanie va trebui să aleagă între pozițiile UE și SUA privind sancțiunile. 

  Nikita Daniouk, director adjunct al Institutului de Studii Strategice și Prognoze al Universității Prietenia Popoarelor, reamintește că, în mod tradițional, Regatul Unit a jucat rolul unui „cal troian al SUA în UE". 

  „Marea Britanie a fost în mod tradițional considerată un avanpost de influență a SUA în UE. Multe chestiuni pe care Washingtonul nu a dorit să le trateze direct cu Parisul, Bruxelles-ul sau Berlinul, au fost abordate prin Londra, care a acționat ca un cal troian, şi astfel cooperarea dintre Franța și Germania să nu poată fi consolidată. A acţionat ca un pendul", spune expertul.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (620)

  Tematic

  Brexit: există 50%-50% şanse pentru un nou referendum
  Cetăţenii europeni, acces preferențial în UK după Brexit. Ce solicită companiile britanice
  Românii în Marea Britanie. Decizie: ce imigranţi vor fi favorizaţi în sistemul post-Brexit
  Români din Marea Britanie, atenţionare: „Haosul chimic" ce ar putea urma după Brexit
  Summitul de la Salzburg: Fără progrese pe Brexit, Theresa May se ţine de Planul Chequers
  Punctul pe ”i”, în acronimul-vedetă Brexit? Bruxelles și Londra anunță un Summit special
  Românii din UK: Cetățenii europeni nu vor primi tratament preferenţial după Brexit- Raport
  Românii din UK: regiunea şi sectoarele cu mai multe oferte de muncă în contextul Brexit
  Brexit fără acord: Nou raport despre situaţia la care să se aştepte românii din UK
  Cetățenii europeni depun primele solicitări pentru rămânerea în Marea Britanie după Brexit
  Românii din Marea Britanie. Anunţul oficial al guvernului: taxa pentru Brexit
  Tagurile:
  brexit, Londra, Marea Britanie


  Știrile Zilei