21:29 19 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.54
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Matteo Salvini

  Opinie: Italia își propune distrugerea Uniunii Europene

  © AFP 2019 / GABRIEL BOUYS
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  36840

  Italia ar putea deveni țara care va provoca destrămarea Uniunii Europene, afirmă editorialistul publicației austriece Contra Magazin.

  BUCUREȘTI, 15 oct — Sputnik. Noua coaliție de guvernare din Italia intenționează să exercite presiuni asupra Germaniei, Franței și Comisiei Europene în chestiunea restructurării datoriei italiene, iar acest lucru poate duce la o destrămare a Uniunii Europene, scrie Contra Magazin.

  Potrivit editorialistului publicației austriece, Roma, de facto, "a declarat război" lui Merkel și UE. Astfel, vicepremierul italian, ministru al Dezvoltării Economice, Luigi Di Maio, din partea mișcării "Cinci Stele" și ministrul Afacerilor Interne, Matteo Salvini, liderul partidului Liga, care insistă pe apărarea independenței țării în fața Bruxelles-ului, au elaborat un proiect al bugetului în care diminuarea impozitelor și venitul universal depășesc limitele impuse de UE de 2 la sută din PIB a deficitului bugetar- 2,4 la sută.

  Totodată, potrivit publicației, ministrul italian al Finanțelor, Giovanni Tria, nu dorește să coordoneze un astfel de proiect al bugetului cu Bruxelles, preferând o variantă mai pro-europeană.

  Totuși, scrie portalul, Salvini și Di Maio au anumite asuri în mânecă: datoria de stat care depășește 2 triliarde de euro, aproximativ un triliard de euro datorie în sistemul Target2 și sistemul bancar aflat în stare de faliment. Se menționează că printr-o astfel de politică aceștia vor putea exercita presiuni asupra șefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și șeful FMI, Christine Lagarde, pentru a primi cele mai avantajoase modele de restructurare a datoriei.

  Pentru guvernul italian acest lucru ar reprezenta o adevărat „gură de aer proaspăt". Iată de ce deficitul bugetului a depășit inițial 2 la sută, iar apoi a revenit la nivelul acceptabil. Totuși, Roma a impus niște condiții, cu care nu este de acord Bruxelles, prezentat ca "o întruchipare a răului", stimulându-se dorința cetățenilor italieni de a părăsi Uniunea Europeană.

  Cea de-a doua parte a „ofensivei", pe care Salvini o consideră una din principalele ținte, este reconstrucția Uniunii Europene. În acest scop, politicianul italian a devenit un aliat al prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban, care se poziționează deschis împotriva președintelui Franței, Emmanuel Macron, și Juncker, iar în cazul în care liderul ungar va fi exclus din Partidul Popular European, atunci acesta se va poziționa și împotriva lui Merkel, ceea ce corespunde intereselor ministrului italian al Afacerilor Interne. În acest caz, consideră jurnalistul, Orban va intra în alianță cu eurosceptica "Alternativă pentru Germania".

  Editorialistul de la Contra Magazin subliniază că ceea ce se întâmplă poate vorbi despre sfârșitul Uniunii Europene în forma pe care o cunoaștem astăzi. În opinia lui, Uniunea Europeană se află într-un situație complicată, care se poate finaliza cu destrămarea comunității și formarea unei noi uniuni.

  Tematic

  Naționaliștii flamanzi, liderii alegerilor locale din Belgia
  Șansa renașterii naționalismului românesc: naționaliștii europeni s-au lansat în cursă
  Liderii europeni, speriați rău de naționaliști! Au provocat revolta anti-UE și în România!
  Șoc în Europa: atacurile UE la adresa românilor au trezit naționalismul la viață!
  Atac la unificarea naționaliștilor cu implicarea României. Tăriceanu îl acuză pe Cioloș
  Sondaj: Are nevoie România de un lider politic naționalist și intelectual, ca Vadim Tudor?
  Parlamentul UE acuză administrația Trump de susținerea naționaliștilor din Europa
  Naționaliștii din Austria vor un bloc comun cu Viktor Orban, dar fără Bannon
  Șoc la Bruxelles: unificarea naționaliștilor! Salvini și omul lui Trump au bătut palma
  Tagurile:
  Naționalism, Liga, Mișcarea Cinci Stele, Luigi Di Maio, Matteo Salvini, Angela Merkel, Bruxelles, Uniunea Europeană, Italia


  Știrile Zilei