11:18 09 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.48
 • USD17.27
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  122810

  Ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană fără încheierea unui acord pare un scenariu tot mai aproape de realitate, avertizează un partid important din Marea Britanie.

  BUCUREŞTI, 15 oct — Sputnik, Doina Crainic. Un purtător de cuvânt al Partidului Democratic Unionist nord-irlandez (DUP) din Marea Britanie, Sammy Wilson, a avertizat că ieşirea Regatului Unit din UE fără un acord este „probabil inevitabilă".

  „Având în vedere modul cum s-a comportat UE și cum au pus-o la colţ pe Theresa May, nu văd în prezent posibilitatea de a se ajunge la un acord, care să atragă o majoritate în Camera Comunelor", a declarat Sammy Wilson pentru Belfast News Letter.

  Făcând trimitere la faptul că UE negociază de pe o poziţie „intransigentă", el a adăugat: „Vom ajunge probabil inevitabil la un scenariu fără acord."

  Comentariile lui Wilson vin în urma unei vizite de ultimă oră la Bruxelles efectuată de ministrul pentru Brexit Dominic Raab, întâlnire care a creat speranţa ca încheierea unui acord este aproape.

  Însă Raab s-a întors acasă în câteva ore, iar Michel Barnier, negociatorul șef pentru Brexit, a declarat că, „în ciuda eforturilor depuse, unele chestiuni-cheie rămân încă nerezolvate", în special modul în care măsurile de protecţie propuse vor putea garanta că nu va fi impusă o frontieră „dură" în Irlanda.

  „Cred că, dacă privim în mod obiectiv, putem spune că acceptarea ofertei actuale a UE ar fi un acord mult mai prost decât situaţia în care nu avem niciun acord și, prin urmare, ar fi nechibzuit [ca Theresa May] să fie determinată să accepte acest lucru", a adăugat Wilson.

  De asemenea, duminică a ieşit la iveală că Arlene Foster, liderul DUP, partid care este responsabil de susținerea guvernului Theresei May, a făcut remarci similare în e-mailurile private.

  Potrivit publicaţiei Observer, citate de The Independent, Foster a spus unui europarlamentar conservator că un Brexit fără acord este „cel mai probabil rezultat" al negocierilor și că partidul său este „pregătit" ca Marea Britanie să iasă din bloc fără un acord.

  Foster a mai spus că nu va accepta controale la frontieră și i-a cerut lui May să nu accepte un acord „riscant".

  Tematic

  Parlamentul britanic: După Brexit, UE nu va mai susţine sancţiunile împotriva Rusiei
  Brexit: există 50%-50% şanse pentru un nou referendum
  Românii în Marea Britanie. Decizie: ce imigranţi vor fi favorizaţi în sistemul post-Brexit
  Români din Marea Britanie, atenţionare: „Haosul chimic" ce ar putea urma după Brexit
  Summitul de la Salzburg: Fără progrese pe Brexit, Theresa May se ţine de Planul Chequers
  Tagurile:
  Scenariu, Brexit, Români, UK


  Știrile Zilei