03:41 24 August 2019
În direct
 • EUR19.80
 • USD17.89
 • RUB0.27
 • RON4.19
 • UAH0.72
  Theresa May, Brexit

  Lider UE, ultimatum către Marea Britanie: „Martie este sfârşitul jocului pentru Brexit!”

  © AP Photo / Martin Meissner
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (547)
  181210

  Prim-ministrul Luxemburgului Xavier Bettel a criticat dur planurile privind extinderea acordului de tranziție legat de Brexit, avertizând-o pe Theresa May că 29 martie este „sfârşitul jocului” pentru Marea Britanie.

  BUCUREŞTI, 18 oct – Sputnik, Doina Crainic. Xavier Bettel a dezaprobat ferm sugestiile potrivit cărora extinderea acordului de tranziție până în decembrie 2021 va însemna că Marea Britanie va rămâne membru al UE.

  De asemenea, acesta a avertizat-o pe Theresa May că timpul pentru încheierea unui acord expiră, îndemnând-o să abordeze problemele ridicate de Comisie în ceea ce privește viitorul acord comercial cu blocul.

  „Pe 29 martie se încheie jocul. 29 martie este ultima zi în care Regatul Unit va mai fi membru al Uniunii Europene. Deci trebuie să avem un acord până atunci”, a declarat Bettel, adresându-se presei înaintea întrunirii de la Bruxelles.

  El a mai spus că Marea Britanie nu poate fi în afara UE şi să pretindă să beneficieze „de aceleaşi lucruri ca şi cum ar fi membră a familiei”.

  Sosind la summit-ul Consiliului European de la Bruxelles joi, premierul Theresa May a spus că a apărut opțiunea de a fi extinsă perioada de tranziție „pentru câteva luni”, dar că încă așteaptă ca perioada să se încheie la sfârșitul anului 2020.

  May a mai spus că Regatul Unit a prezentat deja o propunere pentru evitarea necesităţii unei frontiere dure sau a unei frontiere vamale în Marea Irlandei.

  Boris Johnson și David Davis au avertizat-o pe May că alegătorii nu o vor ierta dacă va ceda Bruxelles-ului în negocierile privind Brexit. Într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului, fostul secretar de Externe şi fostul ministru pentru Brexit susțin că planurile lui May privind relaţiile viitoare cu UE nu sunt populare, cerându-i să facă posibil „Brexitul pentru care au votat britanicii”.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (547)

  Tematic

  Parlamentul britanic: După Brexit, UE nu va mai susţine sancţiunile împotriva Rusiei
  Românii din Marea Britanie. Brexit, cel mai teribil scenariu - inevitabil
  Sondaj-şoc: Pentru jumătate dintre europeni, UE este „irelevantă". Mai multe „Brexit"-uri
  May părăseşte summit-ul UE fără declaraţii către presă. Pregătiri pentru Brexit fără acord
  Tagurile:
  Uniunea Europeana, Marea Britanie, Xavier Bettel, Luxemburg, brexit, Theresa May


  Știrile Zilei