20:47 11 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  19710

  Italia se dovedeşte a fi mai eurosceptică decât oricând, după ce un nou sondaj a arătat că majoritatea italienilor vor ca ţara lor să iasă din blocul european, din care fac parte 28 de state-membre.

  BUCUREŞTI, 18 oct – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit unui sondaj de opinie Eurobarometru comandat de Bruxelles, doar 44% dintre italieni ar vota pentru rămânerea în UE, în comparație cu media din statele membre, de 66%.

  Cifra este chiar mai scăzută decât cea din Marea Britanie, unde majoritatea britanicilor (53%) va vota astăzi pentru rămânere dacă s-ar organiza un alt referendum, în timp ce doar 35% ar vota pentru ieşire, potrivit RT. Marea Britanie a anunțat în 2016 că se va retrage din bloc, după ce 51% dintre britanici au votat pentru Brexit.

  De asemenea, Italia este singura țară din bloc în care majoritatea (45% faţă de 43%) consideră că ţara lor nu a avut beneficii în urma statutului ei de membru al UE, relatează Euronews.

  Rezultatele diferă de cele publicate în iunie, în urma unui sondaj realizat de Ipsos, comandat de cotidianul italian Corriere della Sera, care a arătat că 55% dintre italieni ar vota în continuare pentru rămânerea în bloc, în ciuda scăderii încrederii în UE.

  Comentând cu privire la rezultate, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a cerut blocului să-și intensifice eforturile pentru a convinge statele membre de importanța statutului de membru al UE.

  „Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a dovedi că Uniunea știe să ofere răspunsuri eficiente la principalele probleme ale europenilor, precum imigrația, securitatea și șomajul”, a declarat el, potrivit cotidianului La Repubblica.

  Deși studiul nu specifică ce anume a putut provoca o astfel de schimbare a atitudinii în rândul italienilor, este foarte probabil ca problema actuală a imigrației să fi avut un rol-cheie.

  Tematic

  Parlamentul UE acuză administrația Trump de susținerea naționaliștilor din Europa
  Șoc în Europa: atacurile UE la adresa românilor au trezit naționalismul la viață!
  Liderii europeni, speriați rău de naționaliști! Au provocat revolta anti-UE și în România!
  Șansa renașterii naționalismului românesc: naționaliștii europeni s-au lansat în cursă
  Opinie: Italia își propune distrugerea Uniunii Europene
  Tagurile:
  Antonio Tajani, Bruxelles, Sondaj, Uniunea Europeană, Eurobarometru, Italia


  Știrile Zilei