00:22 26 Martie 2019
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.27
 • RUB0.27
 • RON4.11
 • UAH0.64
  Brexit

  Marea Britanie, pusă la colț de Republica Moldova

  CC0 / Pixabay / TheDigitalArtist
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  43420

  Accesul, după Brexit, a Regatului Unit la 1,7 trilioane de dolari pentru proiecte publice depinde de voinţa vecinilor săi europeni, printre care şi de Republica Moldova.

  BUCUREŞTI, 19 oact – Sputnik, Doina Crainic. Republica Moldova se alătură celor şase ţări care vor să blocheze reintroducerea Regatului Unit în Acordul privind contractele de achiziții publice, încheiate în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, un acord care înlesneşte procesul de licitație pentru contractele publice, scrie Bloomberg

  Corinei Cojocaru, consilierul economic al Republicii Moldova la OMC, și echipei sale li s-a refuzat intrarea în Marea Britanie anul trecut, când au vrut să discute despre relațiile lor viitoare cu Marea Britanie după Brexit.

  „Nu am putut obține viză și un pașaport diplomatic pentru a merge la Londra pentru a negocia cu privire la achizițiile publice. Nimeni nu ne-a ascultat timp de șase-șapte luni”, a declarat Cojocaru într-un interviu telefonic.

  Cojocaru a clarificat mai târziu că vizita la Londra nu avea loc în contextul negocierilor privind AAP (Acordul privind achiziţiile publice).

  Pentru Cojocaru, lipsa de respect la nivel diplomatic reflectă probleme mai largi: dacă delegația sa nu a putut obține vize în timp util, cum vor putea furnizorii moldoveni care doresc să liciteze pentru proiecte din Marea Britanie să concureze cu furnizori din țări care reuşesc să obţină într-un timp mai scurt permisiunea de intrare?

  Moldovei i s-au alăturat SUA, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, Ucraina și Israel, care şi-au exprimat îngrijorarea că solicitarea Regatului Unit nu a fost aprobată, potrivit oficialilor familiarizați cu procedura de aderare. Reticența SUA a fost determinată de faptului că Regatul Unit nu a furnizat informațiile și datele actualizate solicitate.

  Scopul AAP este de a deschide piețele de achiziții publice către competitorii străini și de a facilita transparența procesului.

  În timp ce toți membrii AAP doresc să păstreze accesul la piața de achiziții publice de 67 de miliarde de lire (88 de miliarde de dolari) din Regatul Unit, totuşi sunt dispuși să profite de ocazia de a reduce unele concesii. Unii membri urmăresc să obţină acces sporit la proiecte, cum sunt, printre altele, căile ferate de mare viteză din Marea Britanie, expansiunea aeroportului Heathrow și rețelele IT guvernamentale.

  Statele Unite, Noua Zeelandă și alți membri ai OMC au solicitat Regatului Unit să se asigure că Brexit nu va constitui o piedică pentru companiilor lor astfel încât acestea să nu mai poată vinde mai multe produse precum carne de miel, de vită și de pui pe piața din Marea Britanie.

  Marea Britanie va trebui să-și atenueze cât de curând dificultățile în ceea ce priveşte aderarea, având în vedere că este programată să iasa din UE pe 29 martie 2019.

  Tematic

  Români din Marea Britanie, atenţie. Sentimentele anti-imigraţie, tot mai intense - VIDEO
  Românii din Marea Britanie. Brexit, cel mai teribil scenariu - inevitabil
  Lider UE, ultimatum către Marea Britanie: „Martie este sfârşitul jocului pentru Brexit!”
  Tagurile:
  republica Moldova, Marea Britanie
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei