09:34 23 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.45
 • USD17.12
 • RUB0.26
 • RON4.12
 • UAH0.62
  Hungarian Prime Minister Viktor Orban gives a speech during his visit at the Bavarian state parliament in Munich, Germany October 17, 2016.

  "Oamenii se nasc bărbați sau femei": Ungaria condamnă studiile gender la universități

  © REUTERS / Michael Dalder
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  54990

  Săptămâna trecută, Budapesta a retras acreditarea și finanțarea a două instituții, inclusiv una înființată de George Soros, care oferă studenților studii științifice sociale despre genul uman (studii gender).

  BUCUREȘTI, 20 oct — Sputnik. Răspunzând la reacțiile din partea a două universități cărorar guvernul ungar le-a tăiat fondurile pentru programele de studii gender, purtătorul de cuvânt al premierului Viktor Orban a declarat pentru CNN că poziția fermă a guvernului este că "oamenii se nac fie bărbați, fie femei".

  "Nu considerăm acceptabil pentru noi să vorbim despre sexe construite social, decât despre sexe biologice", a subliniat el.

  Un ton similar a fost auzit vara trecută de la șeful staffului lui Orban, Gergely Gulyas.

   

  "Guvernul ungar este de părerea clară că oamenii se nasc fie bărbați, fie femei", a spus el în august, adăugând:

  "Ei își urmează viața așa cum cred ei cel mai bine, dar dincolo de aceasta, statul maghiar nu dorește să cheltuiască fonduri publice pentru educație în acest domeniu".

  Vinerea trecută, guvernul maghiar de dreapta a emis decretul respectiv care revocă acreditarea și finanțarea de la stat pentru programele de masterat și doctorat pentru studii de gender la două universități din țara din Europa de Est.

   

  Vicepremierul ungar Zsolt Semjen a declarat că studiile gender "nu au loc în universități", deoarece sunt "o ideologie, nu o știință", potrivit AFP.

  Universitățile în cauză, inclusiv Universitatea Central Europeană, au considerat că această mișcare este o "încălcare a autonomiei academice".

  Elevii maghiari care au început deja studiile gender vor fi lăsați să le finalizeze, potrivit biroului premierului.

  Interdicția nu se poate aplica pe deplin, întrucât diplomele de la Universitatea Central Europeană, fondată de miliardarul american de stânga George Soros, sunt, de asemenea, acreditate în Statele Unite și programele se așteaptă să continue acolo.

  Tagurile:
  educație gender, Viktor Orban, Geroge Soros, Ungaria
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei