17:39 20 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Donald Trump

  Trump ameninţă cu retragerea din Tratatul INF

  © AP Photo / Pablo Martinez Monsivais
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (59)
  114 0 0

  Donald Trump a declarat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul SUA-Rusia privind eliminarea rachetelor cu rază scurtă și medie de acţiune (INF), potrivit informaţiilor mass-media.

  BUCUREŞTI, 21 oct - Sputnik. Statele Unite se vor retrage din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), a declarat președintele american Donald Trump jurnaliştilor în Elko, Nevada.

  El a explicat această decizie prin presupusa încălcare a tratatului de către Rusia.

  Potrivit președintelui SUA, Statele Unite trebuie să-și dezvolte armele.

   

  New York Times scris vineri că Washingtonul intenționează să se retragă din Tratatul INF, iar consilierul pentru securitatea națională al președintelui american, John Bolton, va informa Moscova în timpul vizitei sale în Rusia, programată pentru săptămâna viitoare.

  Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a indicat anterior că Moscova are întrebări serioase pentru a le pune Statelor Unite despre unele dintre "lacunele" pe care americanii le permiteau în aplicarea Tratatului.

   

  Semnat pe 8 decembrie 1987 de către președintele american Ronald Reagan și secretarul general al Partidului Comunist, Mihail Gorbaciov, Tratatul INF vizează distrugerea în trei ani a rachetelor cu o rază de la 500 la 5500 km. În mai 1991, condițiile acordului au fost îndeplinite: Uniunea Sovietică a distrus mai mult de 1700 de rachete balistice și rachete bazate la sol, iar Washingtonul s-a debarasat de 859. Încheiat pe o perioadă nedeterminată, Tratatul permite fiecărei părți să-l părăsească, justificând indispensabilitatea gestului său. În ultimii 30 de ani, Moscova și Washingtonul s-au acuzat reciproc de încălcarea documentului și au amenințat să se retragă din acesta.

  Тема:
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (59)

  Tematic

  Scut? Rampă de lansare? Poligon tehnologic? Deveselu, un pericol pentru Moldova
  Putin şi Trump vor discuta despre baza Deveselu din România
  Fifor a recunoscut: scutul de la Deveselu - rachete balistice
  Expert: Deveselu poate fi distrus în 2 minute de noile avioane rusești
  Deveselu, pe agenda discuțiilor dintre Moscova și Washington


  Știrile Zilei