03:54 14 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.41
 • USD17.13
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  17410

  În cadrul celei de-a doua reuniuni din acest an părțile dezbat cele mai fierbinți probleme de securitate și apărare.

  BUCUREȘTI, 31 oct – Sputnik. Cea de-a doua ședință a Consiliului Rusia-NATO la nivelul ambasadorilor se desfășoară miercuri, la Bruxelles, în contextul anunțatei intenții a Washingtonului de a ieși din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF), după care aliații au avut în ultimele zile consultări interne pe acest subiect, îndemnând Rusia să dea dovadă de transparență pentru a evita o nouă cursă a înarmărilor.

  Ultima ședință a Consiliului Rusia- NATO la nivel de reprezentanți permanenți a avut loc la sediul NATO pe 31 mai. Atunci s-a discutat despre situația din Ucraina, precum și privind problemele legate de activitățile militară, transparență și diminuarea riscurilor militare.

  Noua ședință, despre organizarea căreia a anunțat presa în octombrie o sursă din cadrul NATO, ar putea fi dedicată situației legate de Tratatul INF, pe care încearcă să-l denunțe SUA, evocând o pretinsă încălcare a lui de către Rusia.

  Oficial, însă, alianța așa și nu a confirmat dacă acest subiect se va afla pe agenda discuțiilor.

  “Nu voi intra în detaliile agendei de discuții, vă vom informa despre ședință după încheierea ei”, a anunțat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.

  Mai devreme, o sursă din cadrul NATO a declarat jurnaliștilor că participanții la întâlnire vor putea pune în discuție orice subiecte pe care le consideră importante. După reuniune nu este planificat niciun eveniment pentru presă.

  “Când este vorba de tratatul INF, nu trebuie să uităm că problema constă în amplasarea a noilor rachete rusești. În Europa nu există noi rachete americane, însă apar tot mai multe rachete noi rusești, rachete capabile să poarte focoase nucleare. Aceste rachete amenință tratatul INF. Toți aliații din NATO și-au exprimat îngrijorarea față de noile rachete ruseși, noi înțelegem foarte bine că SUA respectă tratatul INF”, a punctat Stoltenberg din nou poziția alianței în ajunul reuniunii.

  Potrivit lui, „niciun tratat nu poate fi eficient dacă nu este respectat de una dintre părți, iată de ce noi îndemnăm Rusia să asigure respectarea deplină și transparentă a tratatului INF, pentru că nu ne dorim o nouă cursă a înarmărilor”. În acest fel el a răspuns la o întrebare a jurnaliștilor din Norvegia, dacă există vreo șansă de a salva tratatul în urma ședinței Consiliului Rusia-NATO.

  Reprezentanța permanentă a Rusiei la NATO a confirmat anterior că pe 31 octombrie va avea loc ședința Consiliului, anunțând că în cadrul acestuia se va discuta despre „problemele actuale ale securității europene”.

  Serghei Lavrov
  © Sputnik / Алексей Никольский

  “Confirmăm că pe 31 octombrie va avea loc ședința Consiliului Rusia-NATO, în cadrul căreia se planifică discuții despre problemele de securitate militară, prevenirea unor incidente periculoase în interesul detensionării militaro-politice, precum și problemele actuale ale securității europene”, se spune în anunț.

  Directorul departamentului pentru cooperare europenă a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Andrei Kelin, declarase anterior că planurile SUA de ieșire din INF ar putea fi subiectul discuției în cadrul celei mai apropiate reuniuni a Consiliului.

  „Cred că cel mai fierbinte subiect la ora actuală – subiectul anunțării intenției SUA de părăsire (a INF), nu va fi trecut cu vederea”, a spus Kelin jurnaliștilor în cadrul lucrărilor clubului de discuții „Valdai”.

  Jens Stoltenberg
  © Sputnik / Алексей Витвицкий

  Viceministrul Afacerilor Externe, Aleksandr Grușko, a declarat că Moscova nu respinge dialogul cu NATO, „pentru că în condițiile intensificării activității militare în Europa sunt necesare discuții, pentru a ajunge la o detensionare, pentru a preveni incidente militare periculoase, pentru a nu avea o înțelegere eronată a unor intenții”.

  Potrivit lui, în cadrul Consiliului Rusia-NATO, partea rusă va insista pe continuarea contactelor militare, pentru că atât timp cât aceste contacte sunt înghețate, nu se va reuși dezvoltarea unor mecanisme necesare evitării unor incidente militare periculoase.

  La rândul lor, cei din NATO consideră necesar dialogul cu Rusia.

  “Salut convocarea Consiliului Rusia-NATO, îl consider împortant, e nevoie de o întâlnire între NATO și Rusia. Ne informăm reciproc, avem discuții, unde examinăm diverse probleme importante pentru securitatea euroatlantică și aștept cu nerăbdare această reuniune. Atunci când relațiile între Rusia și NATO sunt complicate, un dialog este foarte important”, a declarat marți secretarul general al alianței. În prezent, funcția de representant permanent al Rusiei la NATO îl exercită Yuryi Gorlach.

  Anterior, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că SUA intenționează să părăsească tratatul INF. Trump a declarat că America își va spori potențialul nuclear până în momentul în care “ceilalți se vor deștepta”, iar ulterior Washingtonul este gata să stopeze acest proces, revenind la reducerea a înarmărilor. Acesta a mai explicat că mesajul este adresat, în primul rând, Chinei și Rusiei.

  Tematic

  Presa germană: NATO se pregătește de un război cu Rusia
  Italia vrea să deschidă un nou capitol în relațiile NATO-Rusia
  Le Pen a propus ca Rusia să devină membru NATO
  NATO prezintă Rusia drept principala amenințare la securitate - VIDEO
  Lavrov a discutat cu Stoltenberg despre relațiile dintre Rusia și NATO
  "Un nou război rece este posibil": militarii NATO exersează un avertisment pentru Rusia
  Tagurile:
  Jens Stoltenberg, Bruxelles, Consiliul Rusia-NATO, Rusia, NATO


  Știrile Zilei