19:03 23 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.69
 • USD17.55
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Mike Pompeo

  Opt state, ”iertate” temporar de SUA pentru afaceri cu Iranul. România nu e printre ele

  © AP Photo / Manuel Balce Ceneta
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  28111

  SUA au anunțat că vor face o excepție pentru opt state care au afaceri cu Iranul. România nu se află printre ele.

  BUCUREȘTI, 5 nov – Sputnik. Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că SUA vor exclude temporar un șir de state din sancțiunile împotriva Iranului. E vorba de China, India, Italia, Grecia, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Turcia, care nu vor fi vizate de sancțiuni colaterale pentru continuarea relațiilor comerciale și economice cu statul iranian.

  Pe cinci noiembrie au intrat în vigoare sancțiunile SUA împotriva Iranului. Măsurile vizează, în special, exportul de petrol. Anterior, Washingtonul a declarat că își propune să reducă la zero exportul de petrol din Iran și a îndemnat toată lumea să se abțină de achiziționarea produselor petroliere din această țară.

  Luni, Ministerul Finanțelor al SUA a declarat că introduc în lista sancțiunilor peste 700 de persoane fizice, companii, avioane și nave din Iran. În același timp, Pompeo a declarat că Washingtonul va face scutiri pentru opt state care importă petrol din Iran.

  “O excepție este făcută pentru China, India, Italia, Grecia, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Turcia”, a declarat acesta jurnaliștilor.

  România are interese puternice în Iran

  Reamintim că în luna mai a acestui an, Teodor Meleșcanu, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu decizia SUA de a se retrage din acordul nuclear cu Iranul, subliniind că “România are interese puternice în statul iranian”.

  Decizia Casei Albe vine în contradicție cu interesele economice ale românilor, din momentul în care România se află printre țările care și-au direcționat investițiile în economia Iranului după anularea sancțiunilor în 2015.

  Spre exemplu, în decembrie 2016, presa anunța că investitorii români au semnat la Teheran cu compania iraniană Pichak Sanat Ilam un acord de construcție a unei centrale electrice la Mehran cu o capacitate de 1000 megawați. Valoarea proiectului se ridică la 700 milioane de dolari, 70 la sută din investiții fiind asumate de români. Centrala urma să devină operațională în trei ani și urma să exporte energie electrică în Irak.

  Tematic

  “SUA să știe, războiul cu Iran este mama tuturor războaielor” – președintele iranian
  De mâine, o nouă confruntare UE-SUA: Europa va bloca sancțiunile anti-Iran
  România va construi o centrală electrică în Iran
  România ignoră amenințările SUA: “avem interese puternice în Iran”
  Zi istorică, care declanșează cel mai dur conflict între SUA și Europa
  Tagurile:
  petrol, Iran, România, sancțiuni, Mike Pompeo


  Știrile Zilei