20:14 16 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.70
 • USD17.76
 • RUB0.28
 • RON4.16
 • UAH0.72
  Alegeri în SUA. Imagini de arhivă

  Alegerile din SUA: nicio urmă a ”imixtiunii rusești”

  © Sputnik / Стрингер
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  13720

  Serviciile ii de inteligenţă din SUA declară că nu au identificat nicio tentativă de spargere a infrastructurii informaționale electorale, însă îndeamnă cetățenii “să dea dovadă de vigilență” și să raporteze „activitățile suspecte”.

  BUCUREȘTI, 6 nov – Sputnik. În ajunul alegerilor intermediare în SUA, autoritățile nu dispuneau de informații cu privire la existența unor tentative de spargere a infrastructurii electorale, se afirmă într-o declarație comună a FBI, Departamentului Justiției și Departamentului Securității Interne a Statelor Unite.

  “La moment nu avem niciun indiciu al existenței unor intruziuni în infrastructura națională de vot, care ar putea perturba procesul de votare, modifica numărul voturilor sau submina procesul de numărare a voturilor”, se spune în document.

  În același timp autorii declarației previne publicul că jucătorii străini, în special Rusia, “continuă tentativele de influențare a atmosferei din societate și a preferințelor cetățenilor prin intermediul acțiunilor îndreptate spre semănare a discordiei”.

  Potrivit textului, astfel de tentative ar putea fi întreprinse prin răspândirea unor informații false despre procesele politice și candidați, “minciuni despre propria imixtiune”, diseminarea propagandei în rețele de socializare și alte mijloace.

  “Societate americană poate diminua influența acestor eforturi dacă vor fi informați, vor anunța despre activități suspecte și vor fi precauți atunci când consumă informații”, se spune în declarație.

  Tot aici se mai menționează că SUA nu vor tolera nicio imixtiune în alegeri din partea Rusiei, Chinei, Iranului sau altor state. Cei care vor încerca s-o facă vor fi pedepsiți, se spune în document.

  Moscova a respins în mai multe rânduri acuzațiile de încercarea de a influența alegerile în diverse state, iar purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitryi Peskov, le-a numit “lipsite de conținut”. Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, comentând pretinsa imixtiune a Rusiei în alegerile SUA și alte state, a declarat că nu există nicio dovadă care ar confirma aceste învinuiri.

  Tematic

  O femeie, condamnată la 5 ani în SUA pentru că a votat în alegerile din 2016
  Congresul a desecretizat raportul despre “imixiunea rusă” în alegerile din SUA
  Sondaj: democrații îi bat pe republicani în alegerile pentru congresul SUA
  Twitter a eliminat zeci de mii conturi, în legătură cu alegerile din SUA


  Știrile Zilei