09:18 19 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.75
 • USD17.62
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Donald Trump

  Trump despre alegerile pentru Congres: “un succes extraordinar”

  © AP Photo / Evan Vucci
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  124 0 0

  Liderul de la Casa Albă nu a ezitat să-și exprime satisfacția în legătură cu scorul electoral care se prefigurează.

  BUCUREȘTI, 7 nov – Sputnik. Președintele SUA, Donald Trump, a numit “un succes extraordinar” rezultatele preliminare ale alegerilor intermediare în Congresul SUA.

  ​Alegerile intermediare în SUA

  Alegerile au avut loc marți și sunt numite intermediare pentru că au loc la mijlocul mandatului actualului președinte. Opoziția democrată speră să preia de la republicani controlul cel puțin asupra uneia din cele două camere ale Congresului. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, democrații vor putea bloca o mare parte a inițiativelor legislative ale administrației Trump și să exercite presiuni asupra Casei Albe.

  În urma alegerilor va fi realeasă pentru doi ani întreaga componență a Camerei reprezentanților (435 deputați), precum și 35 din cei 100 de senatori, din care doar opt erau republicani.

  În același timp, partidul lui Trump dispune de o majoritate de 51 în Senat și păstrează avsantajul chiar și după pierderea unui mandat: în cazul unui raport de 50 la 50, vicepreședintele Mike Pence poate vota în calitatea sa de președinte al senatului. Pentru a obține controlul asupra senatului este nevoie de 51 de voturi.

  În afară de aceasta, în câteva zeci de state au avut loc alegerile guvernatorilor.

  Prognozele presei americane

  Presa americană prognozează victoria Partidului Republican în senat. Potrivit NBC, aceștia vor ocupa 52 de locuri. De aceeași părere este și postul de televiziune ABC.

  Victoria în Camera reprezentaților ar aparține democraților. În special, postul de televiziune CNN presupune că aceștia vor primi 238 de locuri, iar republicanii – 197. La rândul său, postul de televiziune NBC consideră că democrații vor ocupa 229 locuri, iar oponenții lor – 206. Pentru controlul asupra Camerei reprezentanților este nevoie de cel puțin 218 voturi.

  Aceste prognoze au la bază rezultatele preliminare, însă date oficiale deocamdată nu au fost anunțate. Victoria Partidului Democrat în alegerile pentru Samera reprezentanților a fost prognozată de câteva dintre cele mai importate instituții de presă din SUA. Această victoria va fi prima din 2008, când democrații au ieșit învingători, obținând 257 de locuri.

  Tematic

  Congresul a desecretizat raportul despre “imixiunea rusă” în alegerile din SUA
  Putin despre "implicarea" Rusiei în alegerile din SUA: George Soros intervine peste tot
  Sondaj: democrații îi bat pe republicani în alegerile pentru congresul SUA
  Twitter a eliminat zeci de mii conturi, în legătură cu alegerile din SUA
  Alegerile din SUA: nicio urmă a ”imixtiunii rusești”
  Alegeri spectacol în SUA! Analist: ”Iată de ce Trump câștigă oricum”
  Tagurile:
  Partidul Democrat, Partidul Republican, Congresul SUA, SUA, Donald Trump


  Știrile Zilei