12:41 19 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.63
 • RUB0.22
 • RON4.04
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  17410

  Se prefigurează posibilitatea ca organizațiile teroriste Daesh și al-Qaeda să îşi pună laolaltă resursele umane și tehnice în viitorul apropiat.

  BUCUREŞTI, 9 nov – Sputnik, Doina Crainic. Mai multe rapoarte adunate de serviciile de informații ruseşti sugerează că grupurile teroriste Daesh și al-Qaeda pot deveni în curând o singură organizație, potrivit lui Alexander Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB).

  „Credem că posibila fuziune a resurselor organizațiilor teroriste internaționale al-Qaeda și Daesh va constitui un eveniment extrem de grav și va avea consecințe serioase. Avem indicii cu privire la o posibilă apropiere [între cele două grupări]”, a declarat Bortnikov miercuri, în cadrul celei de-a 17-a ședințe a șefilor de servicii speciale, de agenții de securitate și agenții de aplicare a legii ale țărilor străine partenere ale FSB.

  În ciuda conflictelor armate dintre organizațiile lor, teroriștii „trec de la o structură la alta, determinaţi de lăcomie, de diferite evoluții pe câmpul de luptă și din alte motive”, a adăugat Bortnikov.

  „Într-o serie de cazuri, al-Qaeda și Daesh folosesc surse și canale comune pentru a obține resurse materiale, tehnice și financiare. În primul rând, este vorba de piețele ilicite de arme, precum și de serviciile de recrutare”, a precizat directorul FSB, citat de Sputnik France.

  El a adăugat că fuziunea organizațiilor teroriste a avut loc și în spațiul informatic, unde acestea sunt prezente pentru a recruta și a răspândi ideologia islamistă radicală.

  „Se pare că este necesară monitorizarea îndeaproape a procesele care se desfăşoară pentru a împiedica o eventuală fuziune a acestor structuri”, a concluzionat Bortnikov.

  La rândul său, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrushev, a declarat că teroriștii se îndreaptă către un model de acţiune în rețea bazat pe activitatea ramurilor care ar putea „determina liderii Daesh să se alăture al-Qaeda”.

  Patrushev a subliniat că o astfel de apropiere reprezintă o amenințare și mai serioasă la adresa securităţii internaționale, având în vedere că ambele grupări vor putea să-și controleze mai eficient activitățile în districtele lor regionale și cele ale structurilor lor afiliate.

  Tematic

  BREAKING: ISIS, Al-Nusra, Al-Qaeda își iau banii și ideologia de la aliații SUA
  Lavrov: armistițiul din Siria nu trebuie să vizeze ISIS și Frontul al-Nusra
  Statul Islamic ocupă din nou teritorii siriene din cauza incapacității SUA de a se opune
  Tagurile:
  Avertisment, Fuziune, Al-Qaeda, DAESH

  Știrile Zilei

  • Finala Champions League, victoria echipei Bayern Munchen

   Bayern Munchen a început în forță cursa pentru câștigarea unui nou titlu de campioană! La doar 3 săptămâni de la cucerirea Ligii Campionilor şi la 5 de la meciul în care au umilit-o pe Barcelona, bavarezii au reuşit un alt rezultat incredibil.

   29
  • Pentru prima dată de la începutul epidemiei în Franța, numărul cazurilor zilnice de Covid-19 a depășit 13.000. Astfel, vineri, instituţia de sănătate publică din Franţa a raportat 13.215 de noi pacienți, însemnând cu 2.622 mai mulți decât în ziua precedentă.

   109
  • Sistemul american de apărare antirachetă Patriot

   Americanii și-am amplasat rachetele sol-aer Patriot în România nu pentru intenționează să lupte cu Rusia, ci pentru că vor să ruineze economia acestei țări antrenând-o în goana înarmării, ca pe timpul războiului rece.

   268