00:32 20 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.75
 • USD17.62
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Acțiune de protest a antiglobaliștilor

  Analist britanic: "UE paralizată, America stagnată, globalismul – management prost"

  © Sputnik / Алексей Витвицкий
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  24610

  Unul dintre cei mai mari jurnaliști financiaeri din lume afirmă că globaliștii nu au oferit lumii ce au promis și vede viitorul în culori sumbre.

  BUCUREȘTI, 9 nov – Sputnik, Daniel George Nistor. Adrian Wooldridge, editorialist de top la prestigioasa revistă The Economist, înclină spre grupul vizionarilor pesimiști. El va fi prezent la Gala ZF 2018, care va avea loc pe 22 noiembrie la Bucureşti.

  Celebrul jurnalist spune că "sentimentul care domină este optimismul" și observă că "toţi se uită cu încredere spre viitor". Dar părerea lui asupra realităților economice din ziua de azi diferă față de percepția generală.

  "Dacă laşi lumea emergentă şi priveşti la lumea bogată, ce vezi?" – se întreabă Wooldridge, într-un discurs susţinut la London Business School sub titlul "Un viitor imperfect: de ce globalizarea a mers prost".  

  "Vezi că standardele de viaţă din America au stagnat. Americanul mediu şi-a văzut standardele de viaţă stagnând în ultimii 20 de ani", răspunde acesta, la propria întrebare, potrivit ZF.ro

  Analistul a vizitat Wolverhampton (Marea Britanie). "Este exact opusul oraşului chinez. Este o lume în care oamenii şi-au văzut vieţile distruse de dezindustrializare", relatează el.

  Productivitatea crește mai lent decât după război

  Adrian Wooldridge vede "o lume în care oamenii nu mai au nicio speranţă pentru viitor" și își exprimă îngrijorarea că "în această perioadă de hiperglobalizare, creşterea productivităţii a fost mai lentă decât a fost în perioada 1945-1970".

  În viziunea lui, globaliştii au promis "un fel de clasă de gardieni platonici" (elita creată să conducă politic). 

  "Ne-au spus că, desigur, vor fi turbulenţe, mişcări ale capitalului, bani fierbinţi, însă înţelegem mecanismele economice. Putem controla aceste lucruri. Marea Moderaţie va pune capăt ciclului de  boom&bust. Vă vom face mai bogaţi", scrie jurnalistul britanic.

  Dar tot el constată că "argumentul a fost spulberat de marea criză financiară, dovada unui management financiar prost".

  Potrivit editorialistului, globalizarea depinde de "Uniunea Europeană avansând, absorbind mai mulţi membri".

  Dar acest proces şi-a atins limitele, "cu Brexitul a început procesul invers".

  Wooldridge semnalează că "UE este paralizată". Ce n-a mers bine? "Ce n-a mers bine este că globaliştii au promis prea multe şi au livrat prea puţin faţă de promisiunea că globalizarea va crea o lume cu beneficii evidente pentru oricine, o lume mai prosperă, mai stabilă, mai plăcută", punctează el.

  Neonaziști în Germania
  © AP Photo / DPA / Maurizio Gambarini

  Preţul eşecului, în opinia jurnalistului, va fi "lumea urâtă a naţionalismului şi xenofobiei".

  Acesta crede că "globaliştii înverşunaţi vor fi la fel de vinovaţi pentru crearea acestei lumi urâte ca naţionaliştii care urăsc orice".

  Adrian Wooldridge este editorialist cu vechime la The Economist şi autor, printre altele, al unei istorii a capitalismului american alături de fostul preşedinte al Rezervei Federale, Alan Greenspan.

  Tematic

  Trump aruncă sistemul global în aer! Vrea să retragă SUA din OMC
  Bătălia Europei: globaliști versus naționaliști. Din nou, România nu contează
  Fost şef al Băncii Centrale Europene avertizează: O nouă criză financiară globală!
  Seful OMC avertizează: urmează un război comercial global
  Tagurile:
  procese, UE, analist


  Știrile Zilei