07:38 24 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.31
 • USD17.38
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.70
  Un bărbat privește prin conducta de gaz destinată proiectului Nord Stream

  Ambasadorul SUA în UE: avem instrumente de blocare a “Nord Stream-2”

  © AP Photo / Jens Meyer
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  22520

  Statele Unite dispun de mai multe instrumente de blocare a realizării proiectului Nord Stream-2, pe care le vor pune în aplicare în cazul în care UE nu va înțelege că o construcție a gazoductului va vulnerabiliza nu doar Europa, ci și SUA.

  BUCUREȘTI, 13 nov – Sputnik. SUA dispun de mijloace pentru înghețarea realizării proiectului Nord Stream – 2, care ar putea vulnerabiliza nu doar Europa, dar și SUA, a declarat marți ambasadorul SUA în UE, Gordon Sondland.

  Nord Stream 2
  © Sputnik / Nord Stream 2 / Aксель Шмидт

  Potrivit ambasadorului, proiectul este unul geopolitic și va pune Europa într-o poziție vulnerarbilă.

  “Când europenii sunt vulnerabili, atunci și SUA devin vulnerabile. Nu vrem să fie deconectat gazul din cauza crizei. Nu vrem ca europenii să ajungă într-o astfel de situație”, a explicat acesta poziția Washingtonului față de proiectul Nord Stream - 2, în cadrul unui discurs rostit la Bruxelles.

  „Dacă UE nu va înțelege această logică, atunci președintele SUA va putea utiliza o multitudine de instrumente pe care le avem la dispoziție pentru stoparea proiectului, însă nu le voi enumera acum”, a declarat Sondland.

  Potrivit lui, SUA “au mai multe astfel de instrumente”.

  “Deocamdată nu am utilizat toate mijloacele pentru înghețarea realizării proiectului”, a adăugat Sondland, menționând că potrivit aprecierilor lui, tot mai mulți europeni consideră că o dependență de gazul rusesc este o soluție incorectă.

  Nord Stream – 2 presupune construcția unei conducte de gaz cu o capacitate de 55 miliarde de metri cubi de gaz pe an, de la țărmul Rusiei, prin Marea Baltică, până în Germania. Statele Unite se pronunță împotriva acestui proiect.

  Președintele Rusiei, Vladimir Putin, în legătură acest fapt, spunea că liderul SUA, Donald Trump, urmărește interesele mediului de afaceri american care își propun să livreze gaz lichegiat în Europa.

  Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, la rândul ei, a menționat că Berlinul tratează proiectul Nord Stream-2 drept unul comercial. În același timp ea speră că realizarea acestuia va fi însoțită de continuarea tranzitului de gaz prin Ucraina. Partea rusă a declarat în mai multe rânduri că proiectul Nord Stream – 2 este unul strict comercial și competitiv și nu presupune încetarea tranzitului gazului prin Ucraina spre UE.

  Tematic

  Sondaj: Nemții susțin Nord Stream-2 și nu au încredere în Trump
  Nord Stream-2, în stadiul montării primelor segmente
  Polonia: nu am cerut SUA sancțiuni împotriva Nord Stream-2
  Industriașii germani susțin Nord Stream-2
  Economist: Europa are mai mare nevoie de „Nord Stream-2” decât Rusia
  Turkish Stream: Rusia evocă destinaţiile principale în Europa
  Germania nu renunță la poziția ei față de proiectul Nord Stream-2
  Tagurile:
  Uniunea Europeană, Rusia, SUA, gazoduct, gaz, Nord Stream 2


  Știrile Zilei