03:00 26 Aprilie 2019
În direct
 • EUR19.92
 • USD17.89
 • RUB0.28
 • RON4.19
 • UAH0.67
  French President Emmanuel Macron arrives for an EU summit at the Europa building in Brussels on Thursday, Dec. 14, 2017

  Franța și Facebook vor propune un plan de “eliminare a urii” din internet

  © AP Photo / Francois Lenoir, Pool Photo
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  6910

  Experții francezi vor elabora împreună cu specialiștii Facebook o serie de măsuri de combatere a postărilor jignitoare și celor care promovează un „discurs de ură”.

  BUCUREȘTI, 13 nov – Sputnik. Specialiștii francezi, în cooperare cu experții Facebook, vor elabora un set de propuneri pentru combaterea postărilor insultătoare și cele care exprimă un „discurs de ură”, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron.

  „Franța și Facebook vor lansa o platformă cu totul nouă în primul semestru al anului 2019. Facebook va primi în curând o delegație a regulatorilor francezi, care împreună cu experții acestei platforme vor înainta propuneri clare și concrete de combatere a conținutului care răspândește ura sau insultele”, a declarat Macron la Forumul pentru reglementarea internetului, organizat de UNESCO.

  De asemenea, el a propus ca Forumul pentru problemele reglementării internetului, care există de 12 ani, să devine nu doar un spațiu de discuții, dar și să elaboreze niște propuneri.

  Macron a declarat că ar susține ideea ca Forumul să se supună direct secretarului general al ONU.

  Vorbind despre conținutul anonim în rețeaua globală, președintele Franței a subliniat:

  “Anonimatul în internet trebuie să permită în continuare libertatea, care uneori este sugrumată, însă acest lucru nu trebuie să permită criminalilor sau teroriștilor să se sustragă de răspundere penală. Iată de ce trebuie să găsim un mijloc de cooperare juridică eficientă, pentru a elimina anonimatul de acest fel, pentru identificarea unor dovezi electronice, atunci când acestea există”.

  În opinia lui Macron este nevoie de a găsi un instrument eficient de combatere a conținutului interzis, în special, acela care exprimă un “discurs de ură”.

  În același timp, președintele Franței consideră că este necesară o reglementare comună a internetului, pentru ca acesta să rămână liber, deschis și sigur.

  “Eu cred că este nevoie de o reglementare, care este o condiție pentru păstrarea unui internet liber, deschis și sigur – așa cum l-au privit părinții lui fondatori. Apropo, Franța a fost primul stat care a semnat contractual pentru salvarea internetului, care a fost lansat de Tim Berners-Lee”, a spus Macron.

  Macron: există riscurile răsturnării fundamentelor democrației

  Totodată, în opinia liderului francez, reglementarea internetului reprezintă o condiție necesară pentru protejarea populației de către guvernele alese democratic, care respectă statul de drept.

  “Spun des că în cazul în care nu vom reglementa internetul, există riscurile răsturnării fundamentelor democrației. Dacă nu vom reglementa atitudinile față de date, drepturile cetățenilor în raportul cu datele personale, accesul și transmiterea a datelor, ce sens mai are un guvern ales democratic?”, a continuat Macron.

  În opinia lui, este nevoie de o depășire a paradigmei potrivit căreia există doar două variante posibile: pe de o parte – modelul autonomiei totale, internetul fără control, iar pe de altă parte – controlul internetului de către statele autoritare. Drept exemplu, acesta a oferit modelele din California și China.

  Macron presupune că este nevoie de al treilea model. “Trebuie să propunem o nouă cale de reglementare, unde statul, împreună cu utilizatorii, societatea civilă și alte persoane implicate să poată reglementa în comun”, a spus președintele francez.

  Tematic

  Îngrijorări la ONU față de cenzura practicată de Facebook
  Celebră avocată, hărţuită pe Facebook şi ameninţată: „Asemenea mesaje primesc"
  Moscova: Facebook se transformă într-un instrument al serviciilor SUA
  În Suedia un “meme” publicat pe Facebook a fost calificat drept „sexist”
  Julian Assange: Iată ce riscă copiii tăi dacă le tapezi numele și fotografiile pe Facebook
  Incident cu un celebru deputat - se impune o autoritate națională pentru Facebook
  Tagurile:
  Cenzura, Internet, Facebook, Emmanuel Macron
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei