07:04 14 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.41
 • USD17.13
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (78)
  10640

  UE a cerut Washingtonului să evalueze implicațiile unei eventuale retrageri a SUA din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al președinției austriece a UE.

  BUCUREŞTI, 15 nov - Sputnik. "Statele Unite și Rusia trebuie să rămână angajate într-un dialog constructiv pentru păstrarea Tratatului INF și asigurarea implementării sale depline și verificabile, esențială pentru stabilitatea europeană și globală", a citat purtătorul de cuvânt o declarație în numele președinției UE adresată parlamentarilor din Parlamentul European.

  "Am cerut Statelor Unite să ia în considerare consecințele posibilei retrageri pe cont propriu și asupra securității noastre colective", a subliniat oficialul.

  Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că atât Rusia, cât și țările europene sunt alarmate de viitorul neclar al Tratatului forțelor nucleare ruso-american.

  Președintele american, Donald Trump, a spus că Washingtonul intenționează să părăsească Tratatul INF, acuzând Rusia de încălcarea acestuia de mai multe ori, în timp ce Moscova a respins acuzațiile, adăugând că Rusia va fi obligată să ia măsuri pentru a asigura securitatea sa dacă tratatul va fi reziliat de Statele Unite.

  Tratatul INF este un acord pe care Statele Unite și Uniunea Sovietică l-au semnat în decembrie 1987. El a interzis fiecărei țări să dețină, să producă sau să dețină rachete balistice și de croazieră lansate la sol cu o rază de la 500 până la 5.500 kilometri (de la 311 până la 3.418 mile) și lansatoarele lor.

  Тема:
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (78)


  Știrile Zilei