11:41 21 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.15
 • USD17.91
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Militari ai armatei Române

  Trupele canadiene din Mali vor fi înlocuite cu cele românești

  © AFP 2019 / DANIEL MIHAILESCU
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  52821

  Militarii români vor înlocui trupele canadiene în Mali, după ce Ottawa a anunțat oficială că renunță la misiunea de menținere a păcii în această țară.

  BUCUREȘTI, 19 nov – Sputnik. Militarii români vor înlocui contingentul canadian de menținere a păcii din Mali, după ce Ottawa și-a confirmat oficial refuzul de a-și continua misiunea militară. Canada urmează să-și retragă trupele etapizat până în iulie 2019, anunță portalul topwar.ru.

  Deocamdată, oficialitățile canadiene nu și-au motivat această decizie, însă potrivit unor informații, unul din motive ar fi activizarea jihadiștilor în Africa (începând cu explozia într-un hotel din Somali și înfrângerea contingentului de pacificatori din Congo).

  Ministrul canadian al Apărării, Harjit Sajjan, a declarat că decizia este una definitivă și retragerea trupelor canadiene este una inevitabilă. În prezent, în Mali sunt dislocați 280 de militari și polițiști canadieni. 

  Pe 9 noiembrie a acestui an, ministrul Apărării al Canadei a efectuat o vizită la București, unde a avut o întevedere cu premierul român Viorica Dăncilă și ministrul român al Apărării, Mihai Fifor.

  ​Reamintim că o nouă etapă a războiului din Mali, în care forțele proguvernamentale se opun grupărilor jihadiste, a început în anul 2012, fiind provocat de criza politică libiană care a urmat revoluției colorate, debarcării lui Gaddafi și invaziei NATO.

  Potrivit informațiilor preliminare, trupele canadiene de menținere a păcii din Mali vor fi înlocuite cu cele din România, pentru întreținerea cărora Canada este dispusă să ofere ONU resurse financiare.

  Tematic

  Militar român cu armă rusească, pe un afiș NATO
  Canada trimite avioane militare în România
  Povestea românului răpit în Libia - situaţia lui, încă incertă
  Tagurile:
  Africa, militari, Forțele armate, Canada, românia
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei