05:39 18 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.42
 • USD17.60
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.73
  Sediul UE de la Bruxelles

  UE va înființa un centru de comandă a operațiunilor militare și civile

  © AP Photo / Virginia Mayo
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  9901

  Uniunea Europeană planifică crearea unei structuri de gestionare a situațiilor de criză, care va avea sub comandă și un efectiv de 2,5 mii de militari.

  BUCUREȘTI, 20 nov – Sputnik. UE intenționează în următorii doi ani să-și asigure capacitatea de gestionare a operațiunilor, cu antrenarea a 2,5 mii de persoane, dintr-un centru de comandă european stabilit la Bruxelles, a anunțat marți Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini.

  “Am luat decizia de a consolida aici, la Bruxelles, structura noastră de planificare militară care în următorii câțiva ani va fi capabilă nu doar să răspundă de exerciții militare, dar și să gestioneze operațiuni majore, cu implicarea a 2,5 mii oameni în uniformă”, a spus ea jurnaliștilor în ajunul unei reuniuni cu șefilor europeni de Apărare.

  De asemenea, miniștrii statelor UE au convenit asupra consolidării potențialului UE de desfășurare a misiunilor civile în situații de criză. Acestea vor fi îndreptate spre menținerea ordinii publice și apărarea administrației civile în condiții de instabilitate și conflict. În prezent, UE desfășoară în lume 10 astfel de operațiuni civile.

  Anterior, președintele Franței, Emmanuel Marcon, a propus înființarea unei armate europene, independente de SUA, inclusiv pentru asigurarea securității cibernetice. Președintele francez a subliniat că astăzi Europa se confruntă cu tentative de imixtiune în procesele democratice interne și în spațiul cibernetic. În afară de aceasta, el a menționat că UE trebuie să se apere de China, Rusia și chiar SUA. Ideea înființării unei armatei europene a fost susținută și de cancelarul Germaniei, Angela Merkel

  Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nu consideră necesară înființarea de către Uniunea European a unei structuri de comandă paralele, iar apărarea Europei, în opinia lui, este de neimaginat fără participarea SUA.

  Tematic

  Planul înființării unei armate europene provoacă disensiuni în cadrul UE
  Președintele Comisiei Europene: „armata europeană e un vis”
  Comandantul trupelor SUA din Europa: armatele NATO au mari probleme
  Profeții atacului asupra Europei - făcuți de rușine chiar de armata SUA
  Macron vrea o armată și un buget european al apărării
  Macron vrea o armată europeană care să apere Europa inclusiv de SUA
  Iată care este ţara cu cea mai puternică armată din Europa. Top 10
  Tagurile:
  Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Emmanel Macron, Armata europeană, Federica Mogherini, Bruxelles


  Știrile Zilei