02:16 22 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR21.19
 • USD17.45
 • RUB0.24
 • RON4.35
 • UAH0.62
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Cine este George Soros (123)
  179580

  Atacul verbal al lui Erdogan în adresa investitorului miliardar de stânga seamănă cu declarațiile făcute anterior de autoritățile maghiare, premierul țării Viktor Orban acuzându-l viguros pe George Soros că a distrus identitatea maghiară și chiar a inițiat așa-numitul set de legi "Stop Soros" pentru stoparea activităților lui Soros.

  BUCUREŞTI, 22 nov - Sputnik. Într-un discurs adresat miercuri oficialilor locali, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat donatorul maghiar-american de stânga George Soros că a acordat asistență activistului turc, Osman Kavala, care a fost acuzat de încercări de răsturnare a guvernului.

  El a început, în special, cu acuzații împotriva a însuși propagandistul, implicându-l în finanțarea protestelor notorii din Parcul Gezi din Istanbul în 2013, care a fost una dintre cele mai mari provocări în timpul mandatului lui Erdogan.

  "Există o persoană care a finanțat teroriștii în evenimentele din Gezi. Acum este după gratii", a spus Erdogan, referindu-se la Kavala, dar fără să-i dea numele.

  Controversa asupra problemei a crescut într-o mare măsură în ultima săptămână, după ce 14 academicieni și activiști turci au fost reținuți vineri pe motiv de legături cu activistul închis.

  "Și cine este în spatele lui? Celebrul evreu maghiar Soros", a continuat Erdogan, înainte de a adăuga, într-o manieră cât mai directă, că aceasta din urmă "trimite oameni din întreaga lume să divizeze și să distrugă națiunile și să utilizeze cantitatea mare de bani pe care o posedă în acest sens".

  Erdogan l-a portretizat pe Kavala ca "reprezentant al lui Soros în Turcia" și l-a acuzat pe activistul care a așteptat un proces timp de un an pentru că "a folosit mijloacele sale pentru a-i susține pe cei care încearcă să distrugă această țară".

  Cuvintele lui Erdogan au reiterat retorica lui Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, care este ţara natală a lui Soros. Budapesta a exprimat în mai multe rânduri opoziția fermă față de activitățile miliardarului și ONG-urilor sponsorizate de Soros, acuzându-l de interferență în treburile interne ale țării est europene, forțând globalizarea și salutând migrația ilegală a "străinilor" care, în opinia lui Orban, perturbă integritatea națiunii.

  În iunie, autoritățile maghiare de dreapta au adoptat un sistem de reglementare cunoscut sub numele de pachetul "Stop Soros", care prevede că asistența acordată imigranților ilegali se pedeapseşte cu închisoarea.

  Тема:
  Cine este George Soros (123)

  Știrile Zilei