21:04 25 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.03
 • USD17.87
 • RUB0.28
 • RON4.21
 • UAH0.67
  Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, și ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov

  Moscova: Cine nu-l va asculta pe Lavrov, va avea de a face cu Șoigu

  © Sputnik / Рамиль Ситдиков
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  39960

  Cine nu îl va asculta pe Serghei Lavrov, va fi nevoit să-l ascult pe Serghei Șoigu, a declarat directorul Departamentului MAE pentru problemele neproliferării și controlului asupra înarmărilor, Vladimir Ermakov, comentând atitudinea SUA față de INF.

  BUCUREȘTI, 23 nov – Sputnik. Rusia speră că SUA nu vor întreprinde acțiuni nechibzuite în ceea ce privește Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), a declarat agenției RIA Novosti directorul Departamentului MAE pentru problemele neproliferării și controlului asupra înarmărilor, Vladimir Ermakov.

  „Reieșim din faptul că, (...) în cele din urmă, ei vor aprecia la rece situația din lume. Desigur, noi am pregătit mai multe decizii în cazul oricărui scenariu. Cei care nu vor să asculte tot ce explică în detalii Serghei Lavrov, va fi nevoit să asculte ceea ce va explica Serghei Șoigu”, a spus el.

  Tratatul privind forţele nucleare intermediare este un document semnat între URSS și SUA în 1987: părțile au convenit să distrugă toate sistemele de rachete balistice și croazieră cu bazare terestră de rază medie (1000-5500 kiloemtri) și scurtă (de la 500 la 1000 kilometri), precum să nu le mai producă, să nu le mai testeze și să nu le mai instaleze în viitor.

  Pe 20 octombrie, președintele SUA, Donald Trump, a amenințat cu ieșirea din INF, pentru că Moscova, în opinia lui, nu-și respectă obligațiile asumate.

  Șeful de la Casa Albă a subliniat că Washingtonul trebuie să-și sporească potențialul nuclear. El a menționat că acest lucru se va întâmpla atât timp cât ceilalți “nu se vor deștepta”. Abia atunci SUA vor fi gata să stopeze acest proces și chiar să recurgă la reducerea înarmării. Liderul american a specificat că acest mesaj este adresat, în primul rând, Chinei și Rusiei.

  Kremlinul a declarat că Moscova va răspunde simetric în cazul unor livrării unor noi rachete americane în Europa. Potrivit lui Vladimir Putin, țările care vor accepta amplasarea armelor SUA vor trebui să înțeleagă că își expun propriile teritorii unei eventuale lovituri de răspuns.

  În același timp, Rusia a subliniat că Moscova are multe obiecții față de SUA în ceea ce privește respectarea tratatului de către american. În special, Moscova afirmă că Statele Unite amplasează pe uscat – în baza militară din România, precum și în Polonia – instalații capabile să lanseze rachetele de tip “Tomahawk”, ceea ce este interzis de tratat. În afară de aceasta, Washingtonul dezvoltă noi drone de atac și finanțează cercetările pentru crearea unor rachete de croazieră cu bazare terestră.

  Tagurile:
  rachete balistice, Rachete Tomohawk, SUA, Rusia, Donald Trump, Serghei Lavrov, Serghei Șoigu, INF
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei