19:53 21 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.19
 • USD17.77
 • RUB0.28
 • RON4.01
 • UAH0.73
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  25410

  Consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, John Bolton a fost informat că Rusia este îngrijorată de planurile SUA de amplasare a scuturilor antirachetă și desfășurarea dronelor de atac, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev.

  BUCUREȘTI, 23 nov – Sputnik. Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a anunțat că și-a exprimat consilierului președintelui SUA pentru securitatea națională, John Bolton, îngrijorarea Rusiei cu privire la planurile Statelor Unite de amplasarea scuturilor antirachetă și desfășurarea dronelor ofensive.

  Patrușev a menționat că Washingtonul ignoră în totalitatea cele mai serioase probleme. În special, cea legată de posibilitatea utilizării sistemelor universale din bazele din România și Polonia pentru lansarea rachetelor „Tomahawk”. E a menționat că și în Polonia se lucrează asupra tehnologiei creării rachetelor interzise de tratatul INF.

  De asemenea, pentru secretarului Consiliului de Securitate, SUA produce și desfășoară drone ofensive, care conform INF corespund termenului de “rachetă de croazieră”.

  “Îngrijorările menționate au fost aduse la cunoștința consilierului președintelui SUA pentru securitatea națională, John Bolton, în cadrul unei întrevederi în octombrie a acestui an la Moscova”, a spus Patrușev.

  Pe 20 octombrie, președintele SUA, Donald Trump, a amenințat cu ieșirea din INF, pentru că Moscova, în opinia lui, nu-și respectă obligațiile asumate.

  Șeful de la Casa Albă a subliniat că Washingtonul trebuie să-și sporească potențialul nuclear. El a menționat că acest lucru se va întâmpla atât timp cât ceilalți “nu se vor deștepta”. Abia atunci SUA vor fi gata să stopeze acest proces și chiar să recurgă la reducerea înarmării. Liderul american a specificat că acest mesaj este adresat, în primul rând, Chinei și Rusiei.

  Maria Zaharova
  © Sputnik / Григорий Сысоев

  Kremlinul a declarat că Moscova va răspunde simetric în cazul unor livrării unor noi rachete americane în Europa. Potrivit lui Vladimir Putin, țările care vor accepta amplasarea armelor SUA vor trebui să înțeleagă că își expun propriile teritorii unei eventuale lovituri de răspuns.

  În același timp, Rusia a subliniat că Moscova are multe obiecții față de SUA în ceea ce privește respectarea tratatului de către american. În special, Moscova afirmă că Statele Unite amplasează pe uscat – în baza militară din România, precum și în Polonia – instalații capabile să lanseze rachetele de tip “Tomahawk”, ceea ce este interzis de tratat. În afară de aceasta, Washingtonul dezvoltă noi drone de atac și finanțează cercetările pentru crearea unor rachete de croazieră cu bazare terestră.

  Tematic

  Putin despre ieșirea SUA din INF: vom fi nevoiți să răspundem simetric
  „Rusia se pregătește de război, SUA pregătesc un război” - diplomat, despre tratatul INF
  Moscova: SUA încearcă să ascundă încălcările INF
  UE cere SUA să evalueze impactul retragerii din Tratatul INF asupra securității europene
  Tagurile:
  România, John R. Bolton, Scutul antirachetă, Consiliul de Securitate, Nikolai Patrușev


  Știrile Zilei