02:09 18 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.71
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.71
  Soldați ucraineni la o bază militară de la Kiev. Imagine de arhivă

  Armata Ucrainei și serviciul de securitate - capacitate completă de luptă

  © AP Photo / Efrem Lukatsky
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Situația din strâmtoarea Kerci: incidentul dintre Ucraina și Rusia (28)
  188111

  Armata ucraineană a fost adusă în capacitate completă de luptă, informează serviciul de presă al Ministerului Apărării al țării.

  BUCUREȘTI, 26 nov - Sputnik. Ordinul corespunzător a fost adoptat pe baza deciziei Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (National Security and Defence Council - NSDC) privind introducerea stării de război.

  În plus, Serviciul de Securitate al Ucrainei a fost adus în capacitate completă de luptă, transmite RIA Novosti.

  "Au fost sporite măsurile de contrainformații pentru a preveni alte provocări ale serviciilor speciale rusești de pe teritoriul Ucrainei și pentru a preveni destabilizarea situației din interiorul țării", a spus Ministerul.

  Provocarea navelor militare ucrainene

  În dimineața zilei de duminică, navele marinei ucrainene Berdyansk, Nikopol și Yana Kapu, încălcând articolele 19 și 21 ale Convenției ONU privind dreptul mării, au încălcat frontiera de stat a Rusiei. Ele nu a respectat ordinea stabilită pentru trecerea navelor de război prin marea teritorială a Rusiei și de-a lungul canalului Kerch-Yenikalsky.

  După aceea, la ora 19.00, după cum a raportat FSB, au încercat din nou să acționeze ilegal. Navele ucrainene nu au reacționat la cerințele legale ale navelor și ambarcațiunilor serviciului de frontieră și Flotei Mării Negre care le însoțeau de oprire imediată și făceau manevre periculoase.

  Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko
  Пресс-служба президента Украины

  Pentru a opri cu forța navele Flotei maritime militare a Ucrainei, au folosit arme. Toate cele trei nave au fost reținute în apele teritoriale rusești. O sursă familiarizată cu situația a declarat pentru RIA Novosti că s-a întâmplat la coordonatele de 44 grade latitudine nordică și 23 longitudine estică, la aproximativ 20 de kilometri de coasta Rusiei și la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de trecerea obișnuită a navelor de-a lungul strâmtorii Kerci sub podul Crimeei.

  În cursul incidentului, trei soldați ucraineni au fost răniți ușor, au primit asistență medicală și nu a existat niciun pericol pentru viața lor, a spus FSB. Cu privire la încălcarea frontierei de stat a Rusiei a fost pornit dosar penal.

  Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră și Marea Azov, a fost închisă duminica pentru trecerea navelor civile din motive de securitate.

  Тема:
  Situația din strâmtoarea Kerci: incidentul dintre Ucraina și Rusia (28)
  Tagurile:
  armată, Război, Ucraina


  Știrile Zilei