03:33 17 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.17
 • USD17.68
 • RUB0.28
 • RON4.02
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Situația din strâmtoarea Kerci: incidentul dintre Ucraina și Rusia (30)
  116030

  Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasyl Hrytsak, a confirmat că la bordul navelor marinei militare reținute în Marea Neagră erau ofițeri ai serviciilor speciale.

  BUCUREȘTI, 27 nov - Sputnik. Serviciul de presă al instituției a remarcat faptul că ofițerii au îndeplinit sarcini privind "sprijinul Marinei Militare din Ucraina cu contrainformații". În același timp, Serviciul de Securitate al Ucrainei susține că asupra ofițerilor reținuți se exercită presiuni.

  "Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), în limitele competenței sale, ia toate măsurile necesare pentru eliberarea captivilor ucraineni și returnarea acestora familiilor lor", a adăugat agenția.

  În ajun, FSB a spus că provocarea navelor ucrainene au fost coordonate de doi ofițeri ai SBU, care au executat instrucțiunile directe ale autorităților de la Kiev.

  Provocarea navelor militare ucrainene

  În dimineața zilei de duminică, navele marinei ucrainene Berdyansk, Nikopol și Yana Kapu, încălcând articolele 19 și 21 ale Convenției ONU privind dreptul mării, au încălcat frontiera de stat a Rusiei. Ele nu a respectat ordinea stabilită pentru trecerea navelor de război prin marea teritorială a Rusiei și de-a lungul canalului Kerch-Yenikalsky.

  După aceea, la ora 19.00, după cum a raportat FSB, au încercat din nou să acționeze ilegal. Navele ucrainene nu au reacționat la cerințele legale ale navelor și ambarcațiunilor serviciului de frontieră și Flotei Mării Negre care le însoțeau de oprire imediată și făceau manevre periculoase.

  Incidentul naval din zona Strâmtorii Kerci
  Пресс-служба пограничного управления ФСБ РФ по Республике Крым

  Pentru a opri cu forța navele Flotei maritime militare a Ucrainei, au folosit arme. Toate cele trei nave au fost reținute în apele teritoriale rusești. O sursă familiarizată cu situația a declarat pentru RIA Novosti că s-a întâmplat la coordonatele de 44 grade latitudine nordică și 23 longitudine estică, la aproximativ 20 de kilometri de coasta Rusiei și la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de trecerea obișnuită a navelor de-a lungul strâmtorii Kerci sub podul Crimeei.

  În cursul incidentului, trei soldați ucraineni au fost răniți ușor, au primit asistență medicală și nu a existat niciun pericol pentru viața lor, a spus FSB. Cu privire la încălcarea frontierei de stat a Rusiei a fost pornit dosar penal.

  Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră și Marea Azov, a fost închisă duminica pentru trecerea navelor civile din motive de securitate.

  Тема:
  Situația din strâmtoarea Kerci: incidentul dintre Ucraina și Rusia (30)
  Tagurile:
  SBU, FSB, Nave, Provocare, Kerci, Ucraina


  Știrile Zilei