19:55 11 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  21611

  Astăzi, Uniunea Creştin-Democrată din Germania îşi alege un nou lider, în locul Angelei Merkel – concurează trei principali candidaţi pentru funcţie.

  BUCUREȘTI, 7 dec - Sputnik. În ultimul său discurs în calitate de președinte al CDU, Angela Merkel a făcut apel la apărarea valorilor „creștin-democrate" în faţa înmulţirii tendinţelor naţionaliste şi populiste în lume.

  "În aceste momente dificile, nu trebuie să ne uităm valorile creştin-democrate", a spus cancelarul german în fața celor 1001 delagați la Congresul de vineri, care se desfășoară la Hamburg, orașul unde s-a născut Angela Merkel. 

  Cancelarul german a mulțumit pentru "onoarea și bucuria" de a conduce partidul de aproape 19 ani.

  "Timp de 18 ani, din 10 aprilie 2000, la Essen, până în ziua de azi, 7 decembrie 2018, în orașul meu de baștină, la Hamburg ... am fost onorată să fiu președintele acestui mare, magnific, partid, Uniunea Creștin Democrată. Am încercat să îndeplinesc această sarcină cu pasiune și dedicare. Nu m-am născut nici cancelar, nici președintele partidului ... Întotdeauna mi-am dorit să-mi îndeplinesc sarcinile cu demnitate în posturile politice în stat și în funcțiile de partid și să le părăsesc cu demnitate. Acum este momentul să deschidem un nou capitol, acum, în această oră, în acest moment, sunt copleșită de un sentiment de recunoștință. A fost o mare bucurie pentru mine, o mare onoare. Mulțumesc", a spus Merkel.

  După aceste cuvinte, delegații Congresului au ovaționat-o pe Merkel aproape douăzeci de minute, unii au plâns, mulți au afișat postere cu cuvintele "Mulțumesc, șefa, pentru cei 18 ani la președinția CDU". Merkel, a cărei față arătat că era profund agitată, s-a așezat mai întâi la locul ei, dar apoi s-a întors pe scenă și a făcut plecăciuni îndelungate publicului.

  La congresul CDU de vineri, are loc alegerea unui nou președinte al partidului. Intenţiile de vot ale membrilor CDU arată că Annegret Kramp-Karrenbauer, aliată a lui Merkel, se află pe primul loc în cursa pentru principala funcţie în partid. În acelaşi timp, un fost membru important al formaţiunii, devenit om de afaceri, Friedrich Merz, şi-a asigurat sprijinul mai multor înalţi reprezentanţi ai partidului, scopul său fiind acela de a-l succeda în funcţie pe actualul cancelarul german.  Știrile Zilei