19:19 11 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  56670

  Tot mai multe articole din presa europeană confirmă previziunea Sputnik că revolta anti-Macron va da un impuls puternic naționaliștilor, marcând finalul Europei centralizate la Bruxelles.

  Corespondență din butoiul cu pulbere al Europei

  BRUXELLES, 7 dec - Sputnik, Daniela Porovăț. Opinia că Macron bate ultimul cui în sicriul Uniunii Europene devine tot mai răspândită în mass-media europeană.

  Sputnik a anunțat în mai multe rânduri că prăbușirea lui Macron în violențe anti-populație înseamnă și finalul proiectului său eurocentrist, dar și o mână de ajutor dată naționaliștilor. Acum, această opinie capătă tot mai multă greutate, fiind acceptată cu spaima de rigoare chiar și de publicațiile mainstream din toată Europa.

  Publicația spaniolă El Confidencial rezervează o mare parte a articolului dedicat situației din Franța faptului că ”Le Pen își freacă mâinile de bucurie”, jurnaliștii recunoscând că marele beneficiar al protestelor va fi fosta contracandidată a lui Macron la prezidențiale și că Le Pen va capitaliza mânia francezilor. Printre câștigătorii acestor proteste, spaniolii îi nominalizează și pe Matteo Salvini, Geert Wilders (liderul naționalist din Olanda) sau partidul Pegida din Germania, ba chiar și pe Donald Trump.

  Și în presa din România, Cristian Unteanu scrie pentru Adevărul că ”intrăm deci în perioada în care se va promite mult, din greu şi fără rezerve, ştiind că acesta este într-adevăr punctul în care se poate schimba cursul evoluţiei politicii franceze în susţinerea proiectului european, întorcând-o inevitabil spre o soluţie naţionalistă şi căutând alianţe noi sau, de ce nu, renăscând unele mai vechi”.

  Naționaliștii din Europa sunt conștienți de valul de simpatie și de momentul istoric în care se află, motiv pentru care, într-un interviu pentru publicația italiană Adnkronos, apărut chiar pe 6 decembrie, Marine Le Pen a anunțat posibilitatea ca partidul său, Adunarea Națională (fostul Front Național) și Liga Nord a lui Salvini să candideze pe liste comune la alegerile europarlamentare sub sigla ”Frontului libertății”. ”Astăzi avem șansa să întoarcem cursul istoriei, iar în mai 2019 va suna ora trezirii Europei”, spune răspicat Marine Le Pen.

  Protestele din 8 decembrie, care se anunță de o magnitudine nemaivăzută, vor împinge lucrurile exact în direcția prevăzută de Sputnik și vor crește și mai multe șansele naționaliștilor din toată Europa de a-și face auzită vocea în viitor. Iar alegerile europarlamentare din 2019 se vor dovedi cele mai importante alegeri din Europa, de unde până acum ele erau doar o formalitate care confirma alternanța la putere a popularilor și socialiștilor, uneori în tandem deschis, și blocarea altor voci democratice.

  Tematic

  Atac la unificarea naționaliștilor cu implicarea României. Tăriceanu îl acuză pe Cioloș
  Salvini a spus cine sunt "inamicii Europei" care au adus "frica" (VIDEO)
  Șansa renașterii naționalismului românesc: naționaliștii europeni s-au lansat în cursă
  Europa nu va mai fi la fel: partidele lui Salvini și Le Pen, pe primul loc în sondaje
  Tagurile:
  Câștiguri, naționaliști, anti-Macron, manifestații


  Știrile Zilei