17:15 18 Mai 2021
În direct
 • EUR21.61
 • USD17.76
 • RUB0.24
 • RON4.39
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  225430

  Franța și Europa sunt în stare de șoc – la mică distanță de Parlamentul European a a avut loc un atac sângeros – cu morți și răniți – atentatorul nu a fost încă neutralizat.

  BUCUREȘTI, 12 dec - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Europa este în stare de șoc! Strasbourg, localitate în care se desfășoară sesiuni ale Parlamentului European – și din această cauză unul dintre cele mai sigure locuri de pe planetă – a fost ținta unui atac terorist.

  Atacul cu armă de foc s-a soldat cu trei morţi (până la ora actuală) şi 12 răniţi, dintre care șapte se află în stare gravă. Atacul s-a desfășurat în apropierea târgului de Crăciun din Strasbourg, la circa trei kilometri de sediul PE.

  Pe străzi dar și în instituțiile europene a fost panică, au fost diferite variante privind numărul de morți, dar și în privința numărului de atacatori.

  Parlamentul European a activat protocolul de urgenţă şi au fost blocate ieşirile, persoanele aflate în interior, inclusiv europarlamentarii nu au putut părăsi clădirea.

  Despre atac s-a spus că a fost făcut de un individ care a fost identificat și că ”era cunoscut de poliţie în legătură cu infracţiuni non-teroriste” - conform ministrului de interne Christophe Castaner. În schimb, autoritățile locale au declarat că ucigașul era pe o ”listă de supraveghere a serviciilor de securitate, care include persoane suspectate de legături extremiste”, în cazul de față radicali islamiști.

  ​Surse din cadrul poliţiei franceze au dezvăluit că atacatorul ar avea 29 de ani, numele său fiind pe o ”fişă S”, fiind cunoscut pentru delicte de drept comun.

  ​Din primele informații atentatorul ar fi fost rănit, dar nu se știe dacă a fost prins. Alte informații vorbesc de existența a unui al doilea trăgător.

  Există o mare nedumerire a ziariștilor, dar și a europarlamentarilor – cum de un individ înarmat a putut trece de cordoanele de pază – dese și extrem de vigilente în această perioadă?!

  În această noapte, ministrul de interne a ridicat nivelul planului Vigipirate la ”urgenţă atentat”, iar incidentul este tratat ca un act de terorism.

  ”Suntem în Franţa în postură 'vigipirat' întărită, guvernul tocmai a decis să îl treacă la urgenţă atentat, cu introducerea de controale întărite la frontiere şi controale întărite la toate târgurile de Crăciun pentru a evita riscul mimetismului”, a declarat ministrul de interne Christophe Castaner.

  De menționat că tragedia a survenit în săptămâna în care lucrările Parlamentului European se desfășoară chiar la Strasbourg, în sesiune plenară. De altfel, în ciuda atentatului, lucrările forului european vor continua, sesiune programată pentru 10-13 decembrie se va desfășura în continuare, a anunţat preşedintele PE, Antonio Tajani.

  ”Parlamentul European nu va fi intimidat de atacuri teroriste sau criminale”, a declarat Tajani.

  Tagurile:
  Parlamentul European, Strasbourg, Franţa, Atentat

  Știrile Zilei