13:59 18 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.38
 • USD17.87
 • RUB0.23
 • RON4.34
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  44401

  Sute de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizați în noaptea de marți spre miercuri pentru a căuta autorul fugar al atacului şi care a ucis cel puțin trei persoane marți noaptea în Piața de Crăciun de la Strasbourg, iar guvernul francez a decis să declare în Franța "stare de urgenţă".

  BUCUREŞTI, 12 dec - Sputnik. Un om îarmat a ucis marți trei persoane în perimetrul celebrei Piețe de Crăciun din capitala Alsaciei, a declarat miercuri ministrul francez de Interne.

  Ce s-a întâmplat?

  Marți, în jurul orei 20:00, un bărbat a deschis focul pe rue des Orfèvres, lângă Piața de Crăciun, după care a fugit de la faţa locului.

  "Între orele 20.20 și 21.00", atacatorul s-a pomenit de două ori într-un schimb de focuri cu forțele de securitate înainte de a fugi, a declarat Christophe Castaner.

  În timpul acestor schimburi de focuri, atacatorul a fost rănit de o patrulă de soldați ai Operațiunii Sentinel care asigură securitatea la Târgul de Crăciun de la Strasbourg, a declarat o sursă din cadrul Poliției.

  Potrivit statului major al Armatei, un soldat a fost rănit ușor la mână prin ricoşet, după o împușcătură a atacatorului.

  Bilanțul provizoriu

  Ministrul francez al Afacerilor Interne, Christophe Castaner, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, în noaptea de marți spre miercuri un bilanţ de trei morți și doisprezece răniți, dintre care șase în urgență absolută.

  Identitatea atacatorului

  Fără a dezvălui identitatea atacatorului, Castaner a spus că individul era "cunoscut prin comportamentul său negativ privind încălcarea dreptului comun, pentru care a fost condamnat în Franța și Germania, ispăşindu-și deja sentințele.

  Potrivit unei surse avizate, suspectul, un bărbat în vârstă de 29 de ani, cu fișa S (indicator utilizat de autoritățile de aplicare a legii pentru a semnala o amenințare la adresa securității naționale), urma să fie interpelat marţi dimineață de către reprezentanții jandarmeriei într-o investigație de drept comun.

  Așa cum a declarat AFP, procuratura din Paris a deschis o investigație pentru "asasinate, încercări de asasinat în legătură cu o organizaţie teroristă și conspirație criminală".

  Potrivit Le Figaro, presupusul autor al atacului este Chérif C. născut în 1989.

  O fotografie a presupusului atacator circulă pe Twitter:

  Planul Alb - activat

  Planul Alb pentru mobilizarea spitalelor în caz de criză a fost activat.

  A fost deschisă o linie telefonică publică pentru informare: 0811 000 667.

  Știrile Zilei